Arhiva 18.04.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:42.

Oaza mira obitelji Vuković

Kad sunce zaprži, a već i u ovo rano proljeće imali smo vrlo toplih dana, treba se osvježiti. Doduše, na fotografiji samo za potrebe poziranja. Bačva Drage Vukovića iz Novog Sela na Dravi već je godinama prazna.
- Nekada su brajde davale i po 400 litara vina, no, izvadili smo ih i ostavili tek nekoliko trsova, kaže gazda Drago.
Ipak, starinski „lagef“ upotpunjuje sliku tradicionalnih međimurskih drvenih kola, izloženih kao ukras na dvorištu obitelji Vuković, u Ulici Vladimira Bakarića.
- Ni sam ne znam koliko su stara, no, zasigurno više od 50 godina. Sjećam se da mi je kao malom dječaku kotač prešao preko noge, srećom, bez težih posljedica, prisjeća se.
Dok gospodin Drago evocira uspomene, njegova supruga Ruža brine o vrtu. Proljeće je vrijeme sjetve i sadnje, a u povrtnjaku Vukovićevih bit će svega, kak je to i red.
Spomenimo i zanimljivost koju su nam ispričali supružnici Vuković. Do odcjepljenja od Mađarske i pripojenja Međimurja Hrvatskoj, otprilike kroz njihov vrt, a time zapravo i kroz pola današnjeg Novog Sela na Dravi, protezala se granica. Na pojedinim parcelama još se mogu vidjeti kameni stupići koju su označavali graničnu crtu.
V. Kelkedi
Snimio D. Lesar

Izvor: 3077