Arhiva 22.08.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:32.

Obilježen Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih režima

Na grobištu Sep u Gornjem Hrašćanu danas, 21. kolovoza, obilježen je Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima. Pod pokroviteljstvom Međimurske županije održana je komemoracija za sve žrtve, na kojoj su se okupljenima obratili župan Matija Posavec i predsjednik Društva za obilježavanje grobišta Međimurske žaupnije Josip Kolarić. Odazvao se i zamjenik ministra kulture Alen Kajmović koji je zapalio svijeću s predstavnicima drugih organizacija.

Velečasni Stjepan Markušić, župnik župe Pohođenja bl. Djevice Marije u Macincu vodio je molitvu za žrtve, nakon što je u ckrvi služio misu zadušnicu.

- Na nama je da gajimo i njegujemo savjest i poštovanje prema žrtvama kojima se poklanjamo uz Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima. Dužni smo imati osjećaj odgovornosti prema povijesnoj istini. Dokle god istina bude politički adut pojedinaca cijeli Hrvatski narod i svi koje je tragedija pogodila i dalje će doživljavati poniženja i trpjeti nepravde iz kojih ne može rasti povjerenje ni pomirenje jer Hrvatski narod je bolno, na vlastitoj koži osjetio sva tri totalitarizma, podnio goleme žrtve i platio veliku cijenu. Razvijanje društva tolerancije i mira također je naš zadatak, u tome dajemo svoj maksimalan doprinos - rekao je župan M. Posavec.

Svijeće su zapalili predstavnici Županije, Općine Nedeilšće, Društva za obilježavanje grobišta MŽ, Matice hrvatske Čakovec i Braće hrvatskog zmaja. (al)

 

Izvor: 3147