Arhiva 12.12.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:18.

‘Obrtnik Međimurja’ Dragutin Madjar, prijevoznik iz Čakovca

U petak, 9. prosinca međimurski obrtnici okupili su se na već tradicionalnu, devetu svečanost kojom Obrtnička komora Međimurske županije bilježi sjećanje na svoj osnutak, upravo toga dana 1994. godine. Totalnoj krizi unatoč, nismo željeli prekinuti ovu tradiciju, rekao je u prigodnom izlaganju Slavko Faltak, predsjednik OKM-a. I sami smo si postavili pitanje ima li mjesta slavlju u sadašnjoj gospodarskoj situaciji koja će još i potrajati. Prevladao je stav da Komora svojim članovima-obrtnicima mora omogućiti bar nekoliko trenutaka ponosa i veselja tijekom cijele godine, a treba nastaviti i tradiciju nagrađivanja najzaslužnijih i najupornijih obrtnika kad to nikome drugome ne pada na pamet, već ih se sjete kad očekuju da nešto daju. Faltak je rekao da u svečanoj prigodi neće mnogo govoriti o ogromnim problemima obrtništva, samo da je i teže nego prethodne dvije godine, već ionako izuzetno teške.
Nešto smo i naučili od drugih, istaknuo je. Na našoj nedavnoj skupštini rekli smo da smo, u slučaju da se ne uvaže bar neki naši zahtjevi za poboljšanje stanja, spremni na mnogo radikalnije poteze nego dosad. Predlagali bismo i pasivno čekali nekakav plus koji u pravilu nismo dočekali. Faltak je podsjetio da se uz ovu svečanost dodjeljuju i priznanja obrtnicima koji su izdržali 20 godina u obrtništvu. Ove godine primaju ga 33 takva obrtnika, ali su 1991. godine osnovana 93 obrta, što pokazuje da mnogi nisu izdržali izazove obrtničkog poslovanja. Faltak je čestitao svim dobitnicima, uz želju da i dalje ustraju na istim osnovama i vrlinama koje su im donijela priznanja.
Priznanja za dugogodišnji marljiv i ustrajan rad u obrtu i razvoju obrtništva dobili su Damir Kipke, limar iz Strahoninca, Ivan Toplek, ugostitelj iz Donjeg Hrašćana, Anđela Levačić, frizerka iz Pleškovca, Milenko Hrustek, prijevoznik iz Šenkovca, Olga Križaj, trgovkinja iz Svete Marije, Stanislav Branda, prijevoznik iz Gornjeg Mihaljevca, Đuro Horvat, serviser iz Donje Dubrave, Josip Zvonarek, serviser iz Preloga, Blaženka Kristofić, cvjećarka iz Male Subotice, Ivan Sobočan, elektrotehničar iz Ivanovca, Stanka Žganec, prijevoznica iz Gornjeg Kraljevca, Branko Žganec, prijevoznik iz Murskog Središća, Biserka Horvat, frizerka iz Male Subotice, Ivan Rožman, stolar iz Pribislavca, Dejan Srnec, tekstilac iz Mačkovca, Josip Novak, prijevoznik iz Dunjkovca, Josip Sobočanec, ugostitelj iz Preloga, Alojz Tomšić, vinogradar iz Železne Gore, Dragica Horvat, ugostitelj iz Čakovca, Đurđica Marković, trgovkinja iz Donjeg Mihaljevca, Zdenka Dravec, ugostiteljica iz Podturna, Vladimir Mesarić, elektroinstalater iz Sv. Martina na Muri, Mladen Novak, metalogalanterist iz Nedelišća, Zvonko Zvonarek, informatičar iz Preloga, Stjepan Šantek, poljoprivrednik iz Dekanovca, Stjepan Mihalec, staklar iz Domašinca, Zvonimir Zrna, klesar iz Hodošana, Franjo Patafta, građevinar iz Strahoninca, Vladimir Dobranić, prijevoznik iz Murskog Središća, Krešimir Sačer, kovinotokar iz Čakovca, Davor Križnik, grafičar iz Čakovca, Suzana Mauko, frizerka iz Štrigove, i Robert Rrasi, zlatar iz Čakovca.
Diplome za izniman doprinos u promidžbi, poticanju i unapređenju obrtništva i obrtničkog i komorskog sustava primili su Branko Blešć, ugostitelj iz Čakovca, Nenad Baksa, metalac iz Strahoninca, Zvonko Molnar, električar iz Nedelišća, Mijo Frančić, fotograf iz Donje Dubrave, i Dražen Vrbanec, elektromehaničar iz Čakovca.
Kao majstori godine prigodnom su plaketom za poslovne rezultate, tehnološka unapređenja, postignutu visoku kvalitetu proizvoda i usluga ili za visoke rezultate u praktičnoj poduci učenika za obrtnička zvanja nagrađeni Robert Čavničar, metalac iz Prhovca, Stjepan Mišić, prijevoznik iz Podbresta, i Josip Bartolić, autolimar iz Donjeg Mihaljevca.
Najviše priznanje Obrtničke komore Međimurske županije, Nagradu za životno djelo, statuu “Obrtnik Međimurja” primio je Dragutin Madjar, prijevoznik iz Čakovca, za dugogodišnji rad u obrtništvu, kao ugledan, uspješan i častan obrtnik za izuzetan doprinos u osnivanju i razvoju obrtničkih institucija i za dugogodišnji uspješan rad na promicanju obrtništva.
U ime nagrađenih on je i zahvalio na priznanjima. Dobitnicima priznanja i nagrada po dodjeli se obratio i predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec koji je, uz čestitke nagrađenima, podsjetio i na niz nedavnih zahtjeva koje je HOK u ime obrtnika uputio novoj vlasti. Međimurski župan Ivica Perhoč na kraju svečanosti među ostalim je rekao da se za izlazak iz krize moraju potruditi svi, i političari koji moraju osluškivati i realizirati zahtjeve obrtnika koji su opravdani i provedivi.
Dražen Kovač

Izvor: 2955