Arhiva 17.02.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:36.

ODRŽAN 5. VITEŠKI BAL ZRINSKE GARDE ČAKOVEC

Nakon ceremonijala, gardisti se iskazali i na plesnom podiju

U petak je u čakovečkom Hotelu Park održan Viteški bal Zrinske garde Čakovec. Kao i dosadašnja, i peto izdanje Bala vezuje se uz Valentinovo, dan zaljubljenih, dobrih prijatelja i suradnika, ali i svjetskog dana braka. Članovi, sponzori i prijatelji Zrinske garde ispunili su dvoranu Hotela pred kojim ih je dočekala formacija povijesne postrojbe čiju je smotru obavio njihov nadzapovjednik Alojzije Šestan u pratnji zapovjednika Ratimira Hrešča.
Riječ pozdrava u ime domaćina uputio je predsjednik udruge Mihael Štebih, a potom su gardisti ušli u pratnji svog bubnjarskog sastava. Postrojili su se u obliku romba, formacije koja se po prvi put mogla vidjeti u javnosti. Nakon njihove točke, bubnjari su izveli svoju, a potom su se gardisti vratili i otpjevali Zdravicu Zrinske garde prema tekstu tajnika udruge Bojana Kocijana. Za pjevački nastup uvježbali su ih voditeljica zbora Josip Š. Slavenski Senka Bašek Šamec i ravnatelj Umjetničke škole u Čakovcu Božidar Bogdan koji ih je pratio na pijaninu.
Plesni dio večeri otvoren je plesom garidsta i njihovih pratilja, da bi potom bile uručene zahvalnice onima koji su pomogli podizanje spomenika Zrinskima na temu Oproštaj. Zahvalnice i makete spomenika primili su predstavnici Međimurske županije, Grada Čakovca, Alojzije Sobočanec koji je bio voditelj projekta i zaslužan je za njegovo dovršenje te Mirko i Katarina Gavez koji su u Južnom Ontariju u Kanadi bili koordinatori prikupljanja sredstava naših iseljenika u svrhu podizanja spomenika. Zahvalnice su uručene i cijelom nizu ljudi i tvrtki koje su svojim donacijama pomogle da spomenik danas stoji na ulazu u čakovečki Stari grad.
Najgardist
Miroslav Horvat
Zapovjednik Hrešč tijekom večeri doveo je garidsta, Preložanina, Miroslava Horvata pred nadzapovjednika Šestana, predsjednika Štebiha i kumu zastave Bernardu Cecelju kako bi mu uručili Povelju i sablju Zrinske garde koja će mu nakon aktivnog staža ostati u trajnom vlasništvu. Povod je činjenica da su kolege gardisti Horvata izabrali za najgardista, vođeni njegovim ljudskim kvalitetama, brojem nastupa i odaziva probama te drugim aktivnostima.
Nakon Dragutina Trstoglavca i Hrvoja Goričanca, Miroslav Horvat je treći izabran najgardist. Također, A. Šestan je kao donator i nadzapovjednik Garde uručio poklon zapovjedniku R. Hrešču za sve što čini u uvježbavanju, nastupima i djelovanju gardista. Tijekom prošle godine Zrinska garda je imala 64 redovita nastupa u zemlji i inozemstvu. Dar su uručili i počasnom konzulu Turske u Szigetu Laslu Horvatu, kao znak zahvalnosti za suradnju ostvarenu na kulturnom području.
Bernarda Cecelja, po tradiciji, je osigurala torte i kolače za sve goste, a prvu krišku torte odrezala je Ani Pritišanac koja je, na neki način, veza Garde i Szigeta kao prevoditeljica i pomoć u provedbi zajedničkih aktivnosti.
Plesni je podij bio okupiran do sitnog sata zahvaljujući dobroj svirci Vertiga i gosta večeri Ricarda Luquea koji je nastupio u pratnji Roberta Polgara.
snimio Dubravko Lesar

Izvor: 2860