Arhiva 30.05.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:44.

Općina Šenkovec proslavila svoj dan - 22. svibnja

Po prvi put, 22. svibnja, u četvrtak, a ne kao do dosadašnjih godina - 27. kolovoza, svoj dan proslavila je Općina Šenkovec. Uz prisustvo brojnih mještana, općinski čelnici najprije su kod kapelice svete Jelene položili vijence, potom je služena sveta misa, a vijenci su zatim položeni i kod zgrade općinske uprave, podno spomen-ploče poginulim hrvatskim braniteljima s područja Općine - Damiru Lehkecu, Josipu Topleku i Zlatanu Balogu.
Uslijedila je svečana sjednica Općinskog vijeća kojoj su uz brojne načelnike međimurskih općina prisustvovali i međimurski župan Matija Posavec te Josip Petković Fajnik - načelnik Krašića - odnedavno Šenkovcu prijateljske općine.
Predsjednik Općinskog vijeća Antun Juras u prigodnom je govoru podsjetio da je 22. svibanj blagdan svete Jelene križarice - zaštitnice mjesta, a istog je datuma 2002. godine tadašnji varaždinski biskup Marko Culej položio kamen-temeljac za novu šenkovečku crkvu. Između ostalog je ukazao i na činjenicu da Šenkovec, premda mala općina, prednjači po broju visokoobrazovanih stanovnika, što je dobar preduvjet za njen daljnji razvoj.
Brojni projekti
Kako je to običaj, općinski načelnik Saša Horvat osvrnuo se na započete ili realizirane projekte u proteklom razdoblju.
Financijski najizdašniji projekt vrijedan 999.962 kune započeo je nedavno, a radi se o prvoj fazi rekonstrukcije Ulice Josipa Bedekovića s izgradnjom pješačke staze na lijevom dijelu ceste prema Općini. U spomenutoj ulici ujedno se rekonstruira kanalizacijska mreža s obnovom priključaka za svako domaćinstvo, u vrijednosti 1,029.126 kuna. Novac je osiguran iz pričuve koju mještani plaćaju u cijeni kubnog metra vode. Usto, obnovit će se i vodovodna te plinska mreža.
- Odradili smo adaptaciju kapelice u Knezovcu na kojoj smo izveli drenažu uz temelj koji je izoliran od utjecaja vlage, sanirali fasadu te izradili i pristupnu rampu za invalidem, u što je sveukupno uloženo 116.525 kuna. Od Ministarstva gospodarstva dobili smo 180.000 kuna za realizaciju projekta dogradnje objekta Sportsko-rekreacijskog centra Gorčica u koji je ukupno u drugoj fazi uloženo 621.225 kuna. Na Gorčici je uređeno i novo dječje igralište. Od istog Ministarstva primili smo i 57.000 kuna za izmjenu ostatka stolarije na zgradi Dječjeg vrtića Vrapčić.
Kupljena je nova kiper prikolica za naš općinski traktor, kako bi se našem komunalnom radniku olakšao rad na terenu, pobrojao je Horvat.
Načelnik Horvat ipak razočaran ponašanjem
države
No, u Šenkovcu se ipak sve ne odvija bez problema. Načelnik je na svečanosti ponovo izrazio žaljenje i razočaranje što Općina već 8 mjeseci čeka odgovor od državne agencije DUDIO kojim bi dobili zeleno svjetlo za početak projekta izgradnje stanova po sistemu POS-a.
- Ne možemo se oteti dojmu da nas netko namjerno koči u realizaciji toga, istaknuo je.
Od onog što slijedi, najavio je skori početak uređenja pješačko-biciklističke staze u Ulici maršala Tita, opremanje dvorane Gorčica, kupnju novog kombi-vozila za DVD Šenkovec te izradu novog Prostornog plana.
- Visoko smo podigli letvicu i ljudi od nas očekuju puno, ali siguran sam da ćemo, jednako kao i prije, zajedno ostvariti sve zacrtano, na ponos Šenkovca, zaključio je načelnik.
Župan Posavec rekao je da će Međimurska županija i nadalje svesrdno podržavati šenkovečke projekte te istaknuo da - dok neki tek prigodno govore o „visoko podignutoj ljestvici“, Šenkovec to dokazuje konkretnim primjerima.
Na sjednici je dodijeljeno i godišnje priznanje Općine koje je ove godine primila Udruga mladih Knezovec u čije je ime zahvalio predsjednik Nikola Hrženjak.
Velimir Kelkedi

Izvor: 3083