Arhiva 25.04.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:42.

Orešec se (ipak) pripaja državnom lovištu Dubrava

Spor između Koprivničko-križevačke i Međimurske županije oko lovišta pod nazivom Oreško polje, koje je svojevremeno jednostranom odlukom Skupštine Koprivničko-križevačke županije dodijeljeno podravskim lovcima iako se nalazi na teritoriju Međimurske županije, završio je na arbitraži. Arbitražu je provela stručna komisija Ministarstva poljoprivrede 11. veljače i donijela zaključak da “se površina spornog predjela pod nazivom Oreško polje pripaja državnom otvorenom lovištu broj XX/1- Dubrava, dok se dio površine državnog lovišta u predjelu pod nazivom Oreška šuma južno od Drave pripaja površini zajedničkog otvorenog lovišta broj VI /104-Koprivnica”.
Pojednostavljeno, Orešec na međimurskom teritoriju više ne pripada Podravcima i pripojen je državnom lovištu, a podravski lovci su zauzvrat dobili dio od državnog lovišta koje se prostiralo na teritoriju Koprivničko-križevačke županije.
Spor oko lovišta ima dugu povijest o kojoj smo već pisali. Nečijom nespretnošću, a najvjerojatnije se ipak radilo o svjesnoj manipulaciji susjeda preko Drave, izdvojen je iz lovišta kojim je gospodarilo LD Patka iz Donjeg Vidovca, a sad je završilo kao dio državnog lovišta. Ministarstvo poljoprivrede još je 3. travnja prošle godine uputilo dopis kojim se dvije županije potiče da ustanove zajedničku stručnu komisiju koja bi u roku od tri mjeseca trebala iznjedriti svima prihvatljiv prijedlog i tako razriješiti dugogodišnji spor.
Naravno da nije bilo ništa od toga, pa je u rujnu u Ministarstvu održan zajednički sastanak na kojem je dogovoreno rješenje koje je gotovo identično sadašnjoj arbitražnoj odluci. Međutim, 23. studenoga Koprivničko-križevačka županija odustaje od dogovorenog i dostavlja novi prijedlog izmjene granica, a s istim su se stavom pojavili i na zajedničkom sastanku održanom tjedan dana kasnije u Donjoj Dubravi.
Kako zajednička stručna komisija dviju županija nije donijela prijedlog koji bi bio prihvatljiv za sve, obveza stručne komisije Ministarstva poljoprivrede je arbitrirati u sporu. To je i učinjeno, a sa zaključkom o provedenoj arbitraži suglasan je i lovoovlaštenik državnog otvorenog lovišta Dubrava, Lovačko društvo Fazan Donja Dubrava. Bit će zanimljivo vidjeti reakciju LD-a Patka Donji Vidovec koje je u cijeloj ovoj priči - niti krivo, niti dužno, ispalo najveći gubitnik.
V.Trstenjak

Izvor: 3078