Arhiva 14.01.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:36.

OŠ ŠENKOVEC: Bioenergatore izbaciti iz škole

Konferenciju za medije 4. siječnja sazvali su Saša Horvat i Klaudija Perhoč, roditelji čija djeca polaze šenkovečku osnovnu školu. Oni su pokrenuli potpisivanje peticije za izbacivanje bioenergatora Atlanta iz škole koji su postavljeni prije nekoliko godina, a roditelji su za njih saznali tek nedavno. Na skupu za predstavnike medija tekst peticije, koji donosimo u cijelosti, pročitao je Saša Horvat. Klaudija Perhoč pojasnila je zahtjeve i motive roditelja:
- U Osnovnu skolu Petar Zrinski Šenkovec bez znanja roditelja postavljeni su biogeneratori Atlanta. Ravnateljica škole priznala je medijima da se radi o bioenergetskim aparatima na koje je utrošeno oko 69.000 kuna. Mi se kao roditelji protivimo takvim eksperimentima.
Pozivamo roditelje i sve simpatizere koji podupiru ovu inicijativu da se uključe u potpisivanje peticije jer ustavno pravo svakog roditelja i staratelja, a ujedno i zakonska dužnost, je da se brine o djetetu. Smatramo da nam je roditeljska dužnost reagirati jer ako mi ne budemo štitili svoju djecu, tko će!? Očekivali smo da će reagirati zakonom mjerodavne institucije, ali vidimo da su do sada institucije zakazale. Žao nam je što je narušen ugled djelatnika i škole i što se ništa nije riješilo. Zakonsko pravo svakog pojedinca je da se izjašnjava i vjeruje u što želi, ali ovo je obrazovna institucija i jedino što želimo za našu djecu je da imaju pravo na obrazovanje prema propisanim i usvojenim standardima Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. (RT)

TEKST PETICIJE

Škola je jedan od najvažnijih čimbenika u društvu jer predstavlja mjesto gdje dnevno boravi najviše djece koja na tom mjestu ostvaruju svoja prava na odgoj i obrazovanje. Takvu definiciju prošle je godine potvrdio i Hrvatski sabor u prihvaćanju Državnog pedagoškog standarda osnovnoškolskog sustava odgoja i obrazovanja. Državnim pedagoškim standardima utvrđuju se materijalni, kadrovski, zdravstveni, tehnički, informatički i drugi uvjet za optimalno ostvarivanje nacionalnog kurikuluma i nastavnih planova i programa, radi osiguravanja jednakih uvjeta poučavanja i učenja te cjelovitog razvoja obrazovnog sustava u Republici Hrvatskoj. Škola mora obratiti pozornost na zdravstvenu i socijalnu skrb učenika ali se NIGDJE u državnim propisima ne spominje korištenje bioenergatora Atlante koji su bez znanja roditelja potajno ugrađeni u učionice naše škole.
Republika Hrvatska je od 1991. potpisnica Konvencije o pravima djeteta u kojoj u 3. članku stoji: U svim akcijama koje se odnose na djecu, bilo da ih poduzimaju javne ili privatne ustanove socijalne skrbi, sudovi, državna uprava ili zakonodavna tijela, najbolji interes djeteta mora imati prednost. O dobrobiti i interesima maloljetnika prvenstveno se brinu roditelji koji na ovaj način, prikupljanjem potpisa, žele istaknuti NESLAGANJE s korištenjem biogeneratora u OŠ Petar Zrinski Šenkovec. Pozivamo sve nadležne institucije da u što skorijem roku provedu mjere da se ti “uređaji” odstrane iz škole te da se prema odgovornima provedu postupci u skladu sa zakonima Republike Hrvatske.

Zadnja vijest
Vezano uz zbivanja u OŠ Šenkovec, 8. siječnja održan je sastanak Školskog odbora kojem je prisustvovao i međimurski župan Ivica Perhoč. Prema njegovim riječima, odlučeno je da se bioenergatori privremeno maknu iz razreda i pohrane kao školski inventar. Što i kako dalje odlučit će se nakon što nadležne institucije donesu svoje mišljenje. U školi se istovremeno obavlja financijski nadzor, a naredni koraci poduzet će se nakon što se dobiju svi potrebni pokazatelji.

Izvor: 2855