Arhiva 07.12.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:13.

Osnovan Puhački orkestar Nedelišće

Višegodišnje najave da će Općina Nedelišće dobiti svoj puhački orkestar konačno su se ostvarile. Nekoliko tjedana unatrag, u multimedijalnoj dvorani Mesapa s vježbom je počeo Puhački orkestar Nedelišće koji vode Dragan Logožar i Nikola Novak. Ovaj dvojac svoje glazbeno i pedagoško iskustvo i danas gradi u glazbenim školama - Logožar u Glazbenoj školi Novi Marof, a Novak u Srednjoj glazbenoj školi u Varaždinu.
- Počeli smo s vježbanjem 17. studenoga i sastajemo se jednom tjedno. Svake srijede od 19 sati može nam se pridružiti svatko tko želi svirati u našim redovima, rado ćemo prihvatiti svakoga tko voli glazbu - kaže Logožar.
U orkestru trenutno sviraju Maja Novak, Vida Plaftak, Vanja Koloda (flaute), Sanja Jagec, Tomislav Serec, Gabrijel Šardi (klarineti), Anita Magdalenić (fagot), Marko Havaši, Nino Mošmondor (horna), Dalibor Novak (saksofon), Vjeran Vidović, Antun Šardi, Franjo Lehkec, Alen Hrustek, Nikola Hutinec, Marko Štebih, Nenad Šajnović, Marko Prepelić (trube), Daniel Čok, Petar Prepelić (tromboni), Stjepan Vrbanec, Neven Žnidarić (baritoni), Nikola Novak (tuba) te Marko Bužanić i Matija Ganzer (udaraljke). Najmlađi među njima je 16-godišnji Nikola Hutinec, a najstariji 68-godišnji Stjepan Vrbanec.
Na repertoaru PO-a Nedelišće bit će glazba kakvu već prepoznajemo u izvedbi ovakvih i srodnih sastava.
- Svirat ćemo prigodno, marševe i skladbe koje su po prirodi stvari namijenjene orkestrima poput našeg. Naše prvo javno predstavljanje publika može očekivati u vrijeme Fašnika u Nedelišću, dakle početkom 2011. godine. Dosad je u pratnji našeg fašnika bila Limena glazba Belica kojoj u zemlji teško da ima premca i oni sve što rade, rade sjajno. Mi bismo voljeli biti na tragu njihove izvedbe, no tek smo na početku, dok oni rade desetljećima - kaže Nikola Novak.
Općina Nedelišće osigurala je orkestru prostor za vježbanje, kupila im stalke i udaraljke te i dalje ostaje otvorena za podršku koja ne prelazi okvire aktualnih mogućnosti.
- Izrazito smo zahvalni načelniku Mladenu Horvatu koji stalno naglašava da se možemo osloniti na Općinu i zamjeniku načelnika Darku Daniji koji je u vrlo kratkom vremenskom roku odradio sve potrebno da dobijemo stalke, prostor i sve potrebno za početak rada - kaže D. Logožar.
Na pitanje kad bismo mogli očekivati njihov prvi koncert, Nikola i Dragan odgovaraju kako je to teško prognozirati.
- Naša najhrabrija najava bila bi održavanje koncerta za godinu dana. Mislim da je to pomalo neskromno od nas, ali vidjet ćemo koliko ćemo napredovati - izjavljuje N. Novak.
Uz to, Puhački orkestar ima u planu i rad s podmlatkom, bez obzira na to jesu li djeca glazbeno educirana ili su potpuni početnici, o čemu će s vremenom još biti riječi.
Aleksandra Ličanin

Izvor: 2902