Arhiva 23.08.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:19.

PALINOVEC: Industrijska zona još čeka prometnicu

Članovi Mjesnog odbora i mještani Palinovca bili su aktivni u uređenju svog mjesta, kaže Tamara Recek, tajnica Vijeća mjesnog odbora.
- U postavljanje drvenih igrala na dječjem igralištu iza područne škole uloženo je nešto više od 13.200 kuna, iz sredstava kojima raspolaže Mjesni odbor, a doprinosom su se istaknule članice Udruge žena Palinovec koje su posijale travu terena, dale novac za sjeme te obavile posao. Tijekom prošle i u prvoj polovici ove godine, sanirali smo poljske puteve. U domu kulture saniranjem podova i dijela samih prostorija uređen je poslovni prostor. Na samoj je zgradi krajem prošle godine zamijenjena stolarija te uređen dio fasade, u vrijednosti 100 tisuća kuna, za što je sredstva osiguralo Ministarstvo kulture. Krajem godine, došla je i druga tranša od 50 tisuća kuna - ukupno je tako za uređenje doma Ministarstvo kulture dalo 515 tisuća kuna. Sad se uređuje i drugi dio fasade, a taj bi posao trebao biti gotov za oko mjesec dana. Poslovi koji su na redu su sanacija glavne ceste koja se odlaže, ali je najvažnije pitanje industrijska zona. Infrastruktura do zone jest izgrađena, ali voda i plin nisu razvedeni, a nema ni struje - sad se s Elektrom razgovara o izgradnji trafostanice. Ministarstvo gospodarstva ovaj je projekt pomoglo financirajući izradu projektne dokumentacije s 250 tisuća kuna, a onda je za samo uređenje dalo i milijun kuna u travnju prošle godine, ali sav posao nije odrađen. Kanalizacija je izgrađena, ali tek treba izgraditi prometnicu u zoni. Natječaj je proveden i posao je za 701 tisuću kuna povjeren Tegri, ali Tegra još čeka da ju se uvede u posao. Objašnjenje u Općini sigurno će biti da trenutno nema novca. Kada je u travnju prošle godine Vijeće MO-a Palinovec donijelo odluku da se raspiše natječaj za prodaju zemljišta u zoni, stigla su tri ozbiljna upita, ali je pitanje koliko je interes sada aktualan.
Na neka pitanja, ona glavna vezana uz uređenje zone, odgovorio je Zlatko Horvat, načelnik Općine Donji Kraljevec.
- Novaca doista nema, ali će se s Tegrom razgovarati o načinu plaćanja. Vjerujem da se možemo dogovoriti da ono bude obročno, i to regulirati aneksom ugovora. Izgradnja prometnice tako bi trebala početi uskoro, krajem ljeta ili početkom jeseni. Općinsko vijeće tada će donijeti odluku o prodaji tog zemljišta od 6 hektara koje je država darovala za ovu namjenu. Zainteresiranih za kupnju zemljišta ima. Tri su potencijalna kupca - jedan koji se bavi metaloprerađivačkom proizvodnjom je veći, on bi objedinio više parcela, a dva su manja. Uz zonu postoji trafostanica, ali će budući korisnici trebati novu koju će podignuti Elektra s kojom se već razgovara, a financiranje je stvar njenih odnosa s budućim korisnicima.
Dražen Kovač
Snimio D. Lesar

Izvor: 2991