Arhiva 22.06.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

PEKLENICA: Nem a novca za "Zelenu brazdu"

Spomen obilježje naftnom rudarstvu, nedavno uređeno na bivšoj naftnoj bušotini u Peklenici, prepoznato je kao vrlo dobar turistički potencijal, pa se već razmišlja o njegovom daljnjem uređivanju i proširenju.
Uz jednu “trojku”, postavljenu iznad bušotine, u blizini bi se, prema planovima, postavile još najmanje dvije “trojke”, cijelo područje oplemenilo bi se zelenilom, uz proširenje dječjeg igrališta i uređenje parkirališta. Za to je potreban novac, kojeg u gradskom proračunu nema, pa je šansa prepoznata u kandidiranju projekta u program Zelena brazda Ministarstva turizma, iz kojeg je i sugerirano da se projekt, zbog svojeg potencijala, svakako prijavi Međutim, da bi ga se moglo kandidirati, za projekt je nužno izraditi projektnu dokumentaciju za ishođenje rješenja o građenju i izgradnju kompleksa spomen obilježja i spomen parka prirodnih izvora nafte i naftaštva po nazivom “Peklenica – prirodni naftni izvori i naftna polja”. Prema ponudi Loranda Klemenčića (koji je za Grad Mursko Središće projektirao šetnicu i još neke sadržaje) cijena projektne dokumentacije je 19 tisuća kuna plus PDV.
“Zbog nedostatka proračunskih sredstava”, kako se navodi u zaključcima gradonačelnikovog stručnog kolegija, ponuda nije prihvaćena, pa će ideja o daljnjem uređenju spomen obilježja još neko vrijeme ostati samo ideja, bez obzira na pozitivne signale iz Ministarstva kulture. Ipak, ostavljena je mogućnost da se u pregovorima s arhitektom pokuša smanjiti cijena projektne dokumentacije i eventualno dogovori mogućnost obročnog plaćanja tijekom 2012. godine. Za pregovore je gradonačelnik Josip Dobranić zadužio zamjenika Dražena Srpaka. (vt)

Izvor: 2930