Arhiva 07.03.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:02.

POČINJE BITKA ZA ČATEKS!

Češka tvrtka SAFF s.r.o., iz Praga, objavila je neobvezujuću ponudu za otkup dionica Čateksa Čakovec u kojoj se malim dioničarima koji drže više od 50 posto vlasništva nudi po 100 kuna za dionicu. U ponudi se navodi kako je SAFF “respektabilna tvrtka časnih namjera kojoj je cilj dugoročan rast i razvoj Čateksa u svim pravcima - od prometa i dobiti do proizvodnih kapaciteta i radnih mjesta”.
Česi obećavaju da duže vrijeme neće otpuštati nikoga od nešto više od 270 zaposlenih radnika, da će poštivati Zakon o radu (kao da se poštivanje Zakona ne podrazumijeva?, op.nov.) i kolektivni ugovor te interne akte Društva... Ugovore o kupoprodaji radnici mogu potpisivati od 18. veljače u jednom čakovečkom javnobilježničkom uredu, uz obećanu isplatu u roku od osam dana od dana potpisa ugovora.
Češki Slovenci
“Česi” (na čelu tvrtke je Slovenac dr. Florian Margan, ujedno i predstavnik slovenskog holdinga HSE- Holding slovenske elektrarne u Češkoj Republici, koji s 200.000 čeških kruna uplaćenog temeljnog kapitala drži 25/49 tvrtke SAFF, a 24/49 imaju njemački partneri) pošteno priznaju kako nisu tekstilci, već investitori. Pitanje je jedino tko stoji iza njih. Naime, ista se ta tvrtka (ne)očekivano pojavila kao potencijalni kupac paketa Čateksovih dionica u vlasništvu MTČ Tvornice čarapa u stečaju. Paket čiju je aukciju za protekli petak u 11 sati objavio Čarparijin stečajni upravitelj težak je 33,7 posto vlasništva i budući vlasnik kontrolnog paketa imat će odlučujuću ulogu za daljnju sudbinu Čateksa. Naivno bi bilo vjerovati kako se ne radi o promišljenoj i usklađenoj akciji. Ali, osim tvrtke SAFF, u bitku za Čateksove dionice uključila se još jedna češka tvrtka, poetičnog imena Apogea. Radi se o tvrtki iz Praga koja se bavi konzaltingom, s temeljnim kapitalom od 200 tisuća čeških kruna (oko 60 tisuća kuna). Također su interes pokazali VIS Davora Patafte, poznatog Varaždinca sumnjive prošlosti kojeg je nedavno stečajni upravitelj istjerao iz MTČ Tvornice čarapa jer nije plaćao najam, i varaždinski Varteks zajedno s tvrtkom Hemko iz Đakova, specijaliziranom za proizvodnju zaštitne odjeće.
Pogreška
O prodaji kontrolnog paketa dionica odrađenoj u petak još će biti riječi, ali neočekivano, samo dan prije, u četvrtak, 26. veljače predsjednik Uprave Čateksa Davor Sabolić objavljuje obavijest iz koje proizlazi kako ponuda tvrtke SAFF s.r.o. za otkup dionica tvrtke Čateks nije u skladu s odredbama Zakona o preuzimanju dioničkih društava. Naime, objavljivanje ponude tvrtke SAFF nije odobrila Hrvatska agencija za nadzor financijske usluge. U srijedu, kad smo razgovarali o budućoj sudbini Čateksa, Sabolić još nije znao za taj podatak:
- Trenutna vlasnička struktura u Čateksu takva je da većinu udjela, preko 50 posto, drže sadašnji i bivši zaposlenici. Jedan veći paket od 33,7 posto ima MTČ -Tvornica čarapa u stečaju, ali nad tim paketom je razlučno pravo Splitske banke. Jedan dio, oko 8,7 posto je u portfelju. Tih 33,7 posto u cijeloj priči znači da će njegov budući vlasnik dobiti kontrolni paket.
Sukladno Zakonu o preuzimanju dioničkih društava, onaj tko stekne 25 posto plus jednu dionicu, obvezan je objaviti da ide u javno preuzimanje dioničkog društva. Jasno, to ne mora značiti da će uspjeti i da će postati većinski vlasnik, ali to je i jedan od razloga zašto smo u Čateksu zabrinuti samim procesom prodaje dionica jer ne prodaje se jedan, dva posto, nego kontrolni paket tvrtke koja je živa, posluje i ima budućnost. Zato nije svejedno tko će kupiti, odnosno čiji će kapital kupiti ovaj paket. Porjeklo imovine i novca kojim se kupuje dionice Čateksa bitna su stvar, pogotovo kad dolazi od tvrtki izvana o kojima ništa ne znamo. Ono što je čudno u cijeloj priči i na što kao predsjednik Uprave moram reagirati je to što je tvrtka koja se nama javila s ponudom od sto kuna po dionici dala daleko nižu cijenu za otkup Čateksovog paketa u vlasništvu Čaraparije. Cijela ta njihova prezentacija u startu je bila lijepo zapakirana priča. Rekli su nam da će, ako nismo zainteresirani, “krenuti dalje i ostaviti nas na miru”, međutim, očito su itekako zainteresirani i traže način da uđu u većinsko vlasništvo, rekao nam je Sabolić dva dana uoči najavljene prodaje dionica u vlasništvu Čaraparije.
Vlado Trstenjak

Čateks čateksovcima
Na pitanje zašto sami (bilo tvrtka, bilo radnici Čateksa) ne kupe dionice koje prodaje stečajni upravitelj, Sabolić odgovara da nemaju novca za to:
- Kao tvrtka koja je u gubicima i budući da nemamo rezervi u kapitalu, to je i teoretski nemoguće. S druge strane, radnici Čateksa unatrag 9 godina stalno vode borbu protiv pokušaja preuzimanja. Već smo ranije uložili blizu tri milijuna kuna vlastitog novca za dionice, prije nekoliko godina ponovo su radnici kupili paket od blizu milijun kuna, a ljudi to još dandanas otplaćuju i više nema financijskih mogućnosti da se ponovo zadužuju. Sudeći prema raspoloženju na zboru radnika, većina radnika nije spremna prodati dionice čija je nominalna cijena 200 kuna. (vt)

Pataftin VIS na velika vrata ulazi u Čateks
U petak, nešto iza 12 sati Čateksove dionice u vlasništvu MTČ Tvornice čarapa u stečaju kupio je varaždinski VIS Davora Patafte. Paket od 33,7 posto dionica, što je kontrolni paket, VIS je je na dražbi održanoj u Ivancu kupio po cijeni od 44 kune po dionici. Nakon stjecanja kontrolnog paketa, VIS mora objaviti obvezujuću ponudu za preuzimanje Čateksa. Dražba je bila prilično napeta, s više pauza, jer se krenulo sa znatno nižom cijenom. Iz Varteksa (predstavnika dviju najavljivanih čeških tvrtki nije bilo na dražbi) su najavili žalbu zbog toga jer VIS do zadanog roka nije uplatio jamčevinu. (vt)

Čateks je s grupom ponuditelja potpisao okvirni sedmogodišnji sporazum za potrebe MORH-a za borbene odore. U okviru grupacije, tvrtka je odgovorna za izradu maskirne odore i tek manjim dijelom za konfekcioniranje.
Iako posao za MORH zapošljava najviše desetak posto kapaciteta u proizvodnji tkanine, ugovor je značajno relaksirao poslovanje, olakšao planiranje, više nema zavrzlama oko tendera, a radi se o sigurnom poslu za idućih šest-sedam godina. (vt)

Izvor: 3071