Arhiva 24.07.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:48.

"Povratak kući" osoba s intelektualnim teškoćama

Udruga za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Međimurske županije u razdoblju od 2014. do 2017. godine provest će program Povratak kući kojim će 16 do 20 odraslih osoba s intelektualnim teškoćama s područja naše županije smjestiti u stambene jedinice i osposobiti ih za stanovanje, život i rad, uz potrebnu podršku. 

Ciljeve projekta, tzv., deinstitucionalizaciju osoba s intelektualnim teškoćama, odnosno, njihovo vraćanje iz institucija u životnu sredinu, na konferenciji za novinare održanoj u srijedu, 15. srpnja predstavila je Jadranka Hranilović, predsjednica Udruge za pomoć osobama s mentalnom retardacijom MŽ. O samom projektu govorila je Jasmina Lacković Vukoja, njegova voditeljica, te predstavnici partnera u projektu - zamjenica župana Sandra Herman, zamjenik gradonačelnika Čakovca Romano Bogdan, socijalna radnica Centra za socijalnu skrb u Čakovcu Vesna Lepen Vidrač i Emilija Mustač, ravnateljica Doma za psihički bolesne odrasle osobe Orehovica. Projekt će u prvoj godini provedbe, do 31. svibnja 2015. godine, financirati Ministarstvo socijalne politike i mladih RH s 300 tisuća kuna. Grad Čakovec projekt će poduprijeti ustupivši na pet godina jedan stan u svom vlasništvu u Čakovcu. 

I Grad i Županija će dati svoje prostorije za potrebne promotivne i edukative aktivnosti, a Županija će program i sufinancirati s 2 posto godišnjih troškova. Centar za socijalnu skrb i Dom za psihički bolesne osobe dat će podršku osiguravši stručne radnike koji će sudjelovati u timu za provedbu programa. (k)

Izvor: 3091