Arhiva 03.10.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:47.

Predmeti iz stare međimurske hiže

Vrijedna zbirka može se pronaći u Mihovljanu u kojem umirovljenica Marija Ovčar već desetak godina sakuplja stare predmete. Na nagovor unuka, pretvorila je praznu sobu u svoj mali privatni muzej u kojem čuva stotinjak “eksponata”. Mnogi su iz njene obitelji, a dio je dobila na rodbine, prijatelja, poznanika...
- Imam romare, staru peglu, bidre, ceker, korita, krničke, aluminijski pribor za jelo, a vidite slike i špigel na zidu – takvi su se predmeti davno koristili u međimurskim hižama.
- Na zidu posebno mjesto zauzima vjenčana slika bake i djeda, ali i slika s mog vjenčanja - kaženaša sugovornica.Pogled u ladice vitrina otkrio nam je mnoštvo dobro očuvanih predmeta poput starih novčanica, školske pločice za pisanje, češljeva i slično. Svaki predmet Mariji je drag. Posebno se ponosi velikim loncem za kuhanje koji je jedan od najstarijih predmeta iz njezine zbirke. Dvorište obitelji Ovčar također je uređeno starinama, poput starinskih poljoprivrednih alatki koje je ukrasila šarenim cvijećem. Marija kaže da joj često znaju u posjet doći i djeca iz škole koja razgledavaju njenu zbirku, a nadamo se da će još mnogi imati priliku vidjeti je.Vjerujemo da će Marija, kao ljubiteljica starina, u svoj mali muzej dodati još mnogo predmeta, ali i da će mlađe generacije animirati da nastave njenim stopama.

Elena Govedić

Izvor: 3049