Arhiva 07.11.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:50.

Preselila korisnike i ostavila dug za najam i režije!

Oštećena sam za oko 100.000 kuna i zbog toga sam protiv Zvezdane Novak podnijela i privatnu tužbu, kaže za list Međimurje Mara Dropić iz Novog Sela Rok koja živi i radi u Švicarskoj, a obiteljsku kuću u Novom Selu Rok posljednjih je godina iznajmila kao Obiteljski dom za starije i nemoćne osobe prozvanoj Zvezdani Novak, također iz spomenutog mjesta. U objekt sam uložila puno novaca, a sad je devastiran. Tko će mi nadoknaditi tu štetu? Uz to, Dom je bio prekapacitiran, a i uvjeti u kojima su boravili štićenici bili su na granici ljudskog dostojanstva, tvrdi Dropić.
Dug koji spominje proizašao je iz činjenice da, kako tvrdi Mara Dropić, Zvezdana Novak nije plaćala najamninu niti režijske troškove. Dok je još vidjela i stanje u kakvom žive štićenici, vlasnicu Obiteljskog doma Novak prijavila je nadležnim županijskim službama. U međuvremenu, Zvezdana Novak s korisnicima Doma iselila je iz kuće Mare Dropić u Školskoj 13 i preselila u vlastitu, smještenu tek malo dalje niz istu ulicu, na adresi Školska 9.
Nakon prijave, svoj dio nadležnosti, uz druge službe, odradio je i čakovečki Centar za socijalnu skrb.
- Obavljen je pregled korisnika, uvjeta u kojima su smješteni i s onima s kojima je bilo moguće uspostaviti kontakt obavljen je razgovor u pogledu smještaja i pružene usluge. Svi korisnici izjasnili su se da su smještajem zadovoljni. Predstavnica Doma navela je da je obveznike uzdržavanja s kojima je potpisala ugovore o smještaju pravovremeno obavijestila o preseljenju i da nitko na to nije imao primjedaba, kaže ravnateljica Centra Antonija Canjuga.
Nadalje navodi kako je utvrđeno da korisnici nisu životno ugroženi, da borave u čistom i održavanom prostoru, no, troje nepokretnih i dva pokretna korisnika ipak su smješteni u uvjetima neadekvatnim za njihovu skrb, odnosno u dvorišnim prostorijama bez centralnog grijanja. U vrijeme očevida, u neposrednoj blizini obavljali su se i građevinski radovi, a to je, napominje Canjuga, neprimjereno njihovom zdravstvenom stanju i očekivanoj skrbi.
Ravnateljica Centra napominje da će i stručno povjerenstvo za utvrđivanje uvjeta početka rada domova za starije osobe obaviti očevid te poduzeti mjere iz svoje nadležnosti, a o svemu navedenom obaviješteno je, kaže, i Ministarstvo socijalne politike i mladih.
Preseljenje
bez dozvole
prijavljeno
inspekcijama
Neposredno nadležan za izdavanje odobrenja za početak rada ustanova obiteljskih te domova za starije i nemoćne osobe je Upravni odjel za društvene djelatnosti Međimurske županije.
Pročelnica Sonja Tošić Grlač potvrđuje nam da je Zvezdana Novak podnijela zahtjev za izdavanje odobrenja za rad na novoj lokaciji, no, ona je, kaže, nepotpuna, pa joj je vraćena na doradu. Kad Odjel zaprimi potpunu dokumentaciju, nadležna komisija izaći će na teren.
- No, s obzirom da je vlasnica Doma štićenike preselila bez da je o tome obavijestila nadležne službe, odnosno bez dozvole, županijski Odjel to je prijavio inspekcijskim službama.
Zvezdana Novak: Mara Dropić
trabunja
Zvezdana Novak na naš je upit o optužbama koje protiv nje iznosi Mara Dropić odgovorila kako se radi o neistinama i trabunjanju. O detaljima slučaja odbila je govoriti, kao i našu ponudu da posjetimo Dom. Maru Dropić će, poručila je kratko, tužiti.
Velimir Kelkedi

Izvor: 3054