Arhiva 18.03.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 13:03.

Program GLOBE u II.OŠ Čakovec

Program „Globalno učenje i opažanje za dobrobit okoliša“, skraćeno GLOBE diljem svijeta provodi se gotovo 20 godina. U Hrvatskoj se počeo provoditi prije 15 godina, a među 143 škole je i 2. osnovna škola Čakovec. Učenici i učitelji koji sudjeluju u programu, svoje aktivnosti u petak su predstavili zamjeniku gradonačelnika Grada Čakovca Mariju Medvedu.

 

Tena Novak, Rea Perić i Matija Miro Ružić zamjeniku Medvedu pokazali su rezultate mjerenja koje su tijekom prošle godine provodili na području Čakovca. Mjerili su i zapisivali minimalne i maksimalne temperature zraka, vlažnost, stanje tla i pokrova. Prikupljeni podaci unosili su se u zajedničku bazu podataka na GLOBE serveru koja je dostupna preko interneta svima zainteresiranima. Osim što učenici na ovaj način stječu nova znanja i vještine, mjerenjima pridonose cjelovitom praćenju stanja okoliša i programima zaštite na lokalnoj i globalnoj razini.

 

Prema riječima njihove voditeljice, učiteljice Biljane Forgač, sljedeće godine mjerenja će proširiti na cijeli grad te Općinu Donji Kraljevec. Također, kontinuirano rade i s roditeljima, promovirajući svoj rad.

 

Zamjenik gradonačelnika dao je podršku aktivnostima koje su u 2. osnovnoj školi provode u sklopu ovog projekta, te naglasio da je važno što i mladi na ovaj način pridonose zaštiti prirode. Sudjelovanje u projektu koji se provodi na svjetskoj razini pomoći će im da steknu iskustva koja će im sigurno biti korisna u životu, rekao je, među ostalim, zamjenik Medved. 

 

Izvor: 3125