Arhiva 12.02.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:20.

Pronositelji ljubavi i nade

Pronositelji nade za oboljele od malignih bolesti su i članovi Kluba laringektomiranih koji u okviru Županijske lige protiv raka Čakovec djeluje od 1998. godine. Klub okuplja ljude liječene od raka grla i trenutno ih je učlanjeno 20-ak. Svoja iskustva i nadu spremni su podijeliti sa svakim novim članom, kako bi im olakšali put resocijalizacije nakon liječenja, uz podršku zdravstvenih djelatnika i članova obitelji. Po drugi put, 3. veljače, na dan zaštitnika ljudi s bolestima grla - svetog Blaža – u kapelici čakovečke Bolnice za članove Kluba, njihove obitelji i ostale pacijente misu je predvodio vlč. Marko Šmuc, bolnički dušobrižnik kojeg pacijenti, ali i djelatnici međimurskih zdravstvenih ustanova, hvale zbog empatičnosti i angažiranosti u pružanju duhovne potpore svakom vjerniku.
Među okupljenima, na misi je bio i legendarni član i negdašnji predsjednik Kluba laringektomiranih Malosubotičanin Antun Zadravec (83), čovjek koji je rak grla pobijedio prije 20 godina i danas aktivno pomaže novim članovima. Svojom vitalnošću i borbenošću živi je štit od malodušja i primjer kako se suočava s patnjom i strahom te kako se hrabrošću slavi život.
I Pribislavčanka Marija Kamenić svjedočila nam je koliko joj je, u najtežim trenucima, pomogao razgovor s ljudima iste sudbine:
- Nije bilo lako nositi se s činjenicom da mi je suprug obolio od maligne bolesti. Učlanjenjem u Klub laringektomiranih, prije tri godine, tu smo svakodnevicu lakše podnosili razmjenjujući iskustva s ljudima – kaže Marija.
- Supruga i ja smo među 17-ak aktivnih članova i redovito se družimo s ostalim članovima Kluba, svake prve srijede u mjesecu u Zavodu za javno zdravstvo u Čakovcu od 10 do 11 sati – dodaje Marijin suprug Drago Kamenić.
Sličnu priču o nadi i vjeri ispričali su nam i Domašinčani Katarina i Dragutin Mihalec.
- Prije petnaest godina prošao sam terapiju zračenjem, po dijagnosticiranju teške bolesti, no, i dalje se supruga i ja o svakoj prilici rado družimo s prijateljima iz Kluba laringektomiranih. Lakše je kad se najdublji strahovi podijele s onim koji i sam to prolazi i koji najbolje razumije. Sami smo to prošli i u Klubu smo spremni dati podršku svakom novom članu i njegovoj obitelji – kaže Dragutin Mihalec.
Još jedno misno slavlje održano je 8. veljače u bolničkoj kapelici sv. Leopolda Bogdana Mandića: s pacijentima i djelatnicima Županijske bolnice u Čakovcu, uz Svjetski dan bolesnika te blagdan blaženog A. Stepinca, susreo se i varaždinski biskup Josip Mrzljak te s vlč. M. Šmucom služio misu.
Željka Drljić

Izvor: 3016