Arhiva 09.01.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:20.

Romi demolirali vatrogasno vozilo!

Dejan Horvat, predsjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Držimurec – Strelec u Općini Mala Subotica, pokraj Čakovca s dozom velikog razočaranja ispričao je o teškoj krađi kojom je njihovo društvo oštećeno za više od 20.000 kuna. U noći na četvrtak nekoliko maloljetnika iz obližnjeg romskog naselja Piškorovec razvalilo je prozor na vatrogasnom domu u centru Držimurca i ukralo vatrogasno vozilo. Ključevi su, kao obično, bili u bravi, u slučaju hitne intervencije. Potom su željeznom polugom odvalili dvorišnu ogradu i odvezli se makadamskim putem prema obližnjem Gardinovcu.
- Navalno vozilo kupili smo prije tri godine i vrijedno je oko 200.000 kuna. U trenutku krađe bilo je pod punom spremom, s visokim tlakom i sa 600 litara vode. Tako su se makadamom vozili nekoliko kilometara i jednostavno skrenuli u šumu, vjerojatno iz zabave. Po šumi bez puta vozili su se stotinjak metara i tu zaglavili. Valjda iz revolta što ne ide dalje, jednostavno su iščupali sirene, uništili radiovezu, razglas, aparate…Potom su se pješice uputili u svoje naselje u Piškorovec – rekao nam je predsjednik DVD-a Dejan Horvat.
Vozilo je sasvim slučajno u četvrtak ujutro ugledao seoski šumar i dojavio policiji. Dejan Horvat nadodao je da to više nema smisla jer će biti teško nadoknaditi štetu.
- Teško da mogu sakriti i ljutnju zbog same činjenice što smo u prošloj godini imali ukupno 23 intervencije, a od toga je čak sedamnaest bilo u njihovom romskom naselju Piškorovec, a šest u našem mjestu. Oni pale smeće na otvorenom i požari se najčešće prošire. Mještani su ovim činom jako revoltirani.
Glasnogovornik PU međimurske Zdravko Kolarić rekao nam je da je očevidom utvrđeno da se radi o nekoliko maloljetnika Roma, no, novim zakonom od 1. siječnja ove godine svi počinitelji kaznenih djela, do 18 godina, tretiraju se kao djeca te da će se prema njima tako i postupati.
Zinka Čižmešija
Foto Damir Perhoč

Izvor: 3011