Arhiva 03.10.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:47.

Romi kamenovali Rozinu Novak i izveli teatar apsurda u Pribislavcu!!

Branje oraha u vlastitom dvorištu za Rozinu Novak (74) u nedjelju, 29. rujna, u 15.30 sati bilo je šokantno.
- Mama je brala orahe, a kako slabije čuje, nije čula da su joj se Romi približili. Doletio joj je kamen u ruku, a onda je kamenje počelo pljuštati. Zvala je brata koji je pozvao policiju i sve nas. Došla su dvojica policajaca i pitala mamu je li ih pokušala otjerati - prepričava nam Rozinina kćerka Gordana Barila.
Rozinu Novak odvezli su na Hitnu pomoć gdje su joj okvalificirane lakše ozljede. Ozlijeđena joj je šaka.
- Ne smijem ni ulicom proći jer Romi pljuju po meni. Viču mi: “Baba, zatukli bumo te, prerezali bumo ti vrat.” I pred policijom su mi pokazivali da će mi vrat prerezati. Međutim, nikome ništa - kaže Rozina Novak.
O događaju od nedjelje njezin zet Zlatko Barila dodaje:
- Dok je policija s nama razgovarala, i dalje su bacali kamenje na nas. Rečeno nam je da je interventna policija poslana u naselje, a naša iskustva govore da ponovo neće nitko odgovarati jer sva ta zlostavljanja počine djeca. Maloljetnici. Koliko će još dugo biti maloljetni? Mi se uopće ne smijemo pojaviti na svom gruntu. Znate, nije problem u Romima, nego u našima koji ne štite poštene građane i ne čine ništa kako bi sankcionirali zlostavljače. Napadaju nas jedni te isti, iz triju, četiriju koliba. Mi znamo tko su - kaže Zlatko Barila.

Sudeći po sjednici održanoj u četvrtak, 26. rujna, čini se da niti novi mandat u Općinskom vijeću Pribislavca neće proći bez trzavica i problema. Niz, najblaže rečeno, optužbi i prigovora na rad načelnice Višnje Ivačić i njenih suradnika iznijeli su njen zamjenik Željko Balog i romski vijećnici Kristijan Balog i Biserko Horvat.
U okviru aktualnih pola sata, vijećnica Hrvatskih laburista – Stranke rada Slava Toplek ponajprije je upitala Baloga zašto kao zamjenik nije prisustvovao nedavnoj svečanoj sjednici Općinskog vijeća u povodu Dana Općine. Balog je na spomenuto odgovorio kako je sjednicu namjerno bojkotirao zato što budnica nije prošla kroz romsko naselje.
- Čekao sam kolonu u naselju, želeći ih počastiti pićem. Čuo sam glazbu izdaleka, čekao kad će doći jači ton, ali od toga ništa. Smatram da to nije bilo slučajno te bi načelnica morala snositi barem moralnu odgovornost. To se dogodilo zbog rasne ili nacionalne mržnje - tvrdi Balog.
Smeće i
kriminalci
Romski vijećnik Biserko Horvat u nastavku je pročitao niz pitanja, ali i konstatacija. Načelnicu je prozvao da je naručila rušenje pojedinih kuća u romskom naselju, no, ne i one čiji je vlasnik, prema Horvatovoj tvrdnji, saborski zastupnik Veljko Kajtazi. Ivačić je odgovore najavila u pisanom obliku.
U nastavku rasprave ponovo se krenulo na otpad. Pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Općine Vladimir Brozović pročitao je službenu zabilješku čiji je sukus da su koncesionaru za odvoz otpada stanovnici romskog naselja blokirali kamion i u njega pobacali vreće sa smećem, premda bi otpad trebali deponirati u kante.
- Da nisu završile u kamionu, bile bi odbačene u okoliš. Koncesionar komplicira od samog početka, već mi ga je puna kapa - naljutio se zamjenik načelnice Balog.
Biserko Horvat ponovio je svoju tezu da je načelnica Ivačić inicirala moguće rušenje nekoliko kuća u romskom naselju te povišenim tonom dodao kako Općina u naselje nije uložila niti kunu i da je sve to maćehinski pristup. Završio je Željko Balog.
- Stvarno se pretvaramo u kriminalno vijeće - poručio je općinskom vodstvu, čiji je i sam dio. Potom su romski predstavnici napustili sjednicu.
Upomoć!!!
Kako doznajemo, zbog poteškoća u radu sa svojim zamjenicima iz redova pripadnika romske nacionalne manjine, načelnica Pribislavca Ivačić, ali i načelnik Orehovice Franjo Bukal razmišljaju o tome da od Ministarstva uprave zatraže određeni oblik zaštite.
Velimir Kelkedi

Balog prima 6.000 kuna, a na poslu je rijetko!

Zamjenik načelnice Pribislavca, ujedno i predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine u Međimurskoj županiji Željko Balog, dužnost u Općini obavlja kao profesionalac te prima plaću od gotovo 6.000 kuna neto. Njegova šefica, načelnica Višnja Ivačić tvrdi da se Balog na poslu pojavljuje neredovito.
- Ujutro dođe, pa brzo ode, no, ima i dosta dana kad se uopće ne pojavi - kaže Ivačić, dodajući kako porezni obveznici Pribislavca neće plaćati njegov (ne)rad kao predsjednika Vijeća romske nacionalne manjine. Na naš upit može li zbog nedolaska na posao dužnosnik biti sankcioniran, Ivačić odgovara - vrlo teško. Balog prozivku načelnice ocjenjuje apsurdnom te kaže:
- Ona zna da obavljam niz funkcija. Pa i ona odlazi na razne sastanke. To što govori su sprdačine i smatram to krajnje bezobraznim, naljutio se zamjenik. Požalio se i kako nema internet niti računalo, no, nešto kasnije u izjavi rekao je kako ipak ima računalo, ali “staro i s vrlo sporim internetom”, dok kancelariju mora dijeliti s osobama koje su na stručnom usavršavanju (?!). Na pitanje o iznosu plaće odgovara kako prima oko 5.800 kuna ukupno, no, na naplatu mu dolaze neki nepodmireni računi, pa mu ostaje “tek” 3.500 kuna čistog.
Velimir Kelkedi
Snimio D. Lesar

Izvor: 3049