Arhiva 07.12.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:13.

Sandra Percač o Centru dr. Rudolfa Steinera

Oko realizacije projekta Centra dr. Rudolfa Steinera u Donjem Kraljevcu tek se počelo zakuhavati. Na navode Josipa Mlinarića, Ivana Baloga i Darka Fileša, članova Upravnog vijeća Centra, koji Sandri Percač, ravnateljici, i Zlatku Lovrenčiću, predsjedniku Upravnog vijeća Centra, spočitavaju samovolju, krivotvorenje službene dokumentacije, naštimavanje javne nabave, pa čak i otuđivanje građe iz razgradnje krovišta zgrade stare pošte u Donjem Kraljevcu, reagirala je izjavom samo ravnateljica S. Percač. I tek najavila da će ovih dana na novoj konferenciji za novinare šira ekipa obrazložiti probleme u gradnji Centra, pa i odgovoriti na optužbe Mlinarića, Baloga i Fileša.
SAZVAT ĆEMO I MI KONFERENCIJU
Pozivajući se na odredbe članka 21. Statuta Centra dr. Rudolfa Steinera i ovlasti koje joj Statut daje, u svom osvrtu na navode spomenutih članova Upravnog vijeća Centra S. Percač kaže:
- Članovi Upravnog vijeća Centra dr. Rudolfa Steinera - Josip Mlinarić, Ivan Balog i Darko Fileš - optužuju me, kako i sam naslov u novinama kaže, za samovolju i krivotvorenje dokumentacije, te iznose niz netočnih tvrdnji i konstatacija koje nemaju osnovu.
Želim pojasniti: Upravno vijeće Centra sastoji se od pet članova – tri predstavnika Općine Doni Kraljevec (a to su baš Mlinarić, Balog i Fileš) i dvojice predstavnika Međimurske županije (Zlatko Lovrenčić koji obnaša funkciju predsjednika Upravnog vijeća i Antonije Frančić, članice Vijeća).
Sjednicama Upravnog vijeća, osim članova i mene kao ravnateljice, nazoči i djelatnica koja vodi zapisnik. Zapisnik je službeni dokument iz kojeg se jasno može iščitati tijek svake sjednice, kao i odluke koje su bile donijete.
Navodi gospode koja me optužuju odnose se na provedbu javne nabave. No, javna nabava za prvu fazu grubih građevinskih radova provedena je u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi u svibnju 2009. godine, a provodili su je djelatnici imenovani od osnivača Centra, osposobljeni i educirani za provođenje postupaka javne nabave. Radovi na objektu započeli su u studenome 2009., a gospoda D. Fileš i I. Balog već su tada bili članovi Upravnog vijeća i nisu imali nikakvih primjedbi na proveden postupak javne nabave, a niti na početak radova koje je započela firma Pavlic-asfalt-beton. Na moj prijedlog, na posljednju sjednicu Upravnog vijeća bili su pozvani i projektant (ujedno i nadzorni organ) te predstavnik Županije imenovan za kontrolu financiranja rekonstrukcije zgrade, kao i izvođač radova - upravo radi detaljnog informiranja članova Upravnog vijeća. Na toj sjednici, koja je trajala više od pet sati, dobili su odgovore na sva pitanja koja sada postavljaju u medijima.
Temeljem službenih dokumenata o poslovanju Centra dr. Steinera, kao odgovorna osoba Centra, tvrdim da nikakvih nezakonitih radnji nije bilo, već je cjelokupno poslovanje vođeno u skladu sa zakonima Republike Hrvatske te prema naputcima osnivača. O svemu navedenom informirat ćemo javnost putem konferencije za novinare na kojoj će se javnosti obratiti i predsjednik Upravnog vijeća Centra, nadzorni inženjer te predstavnik Međimurske županije zadužen za kontrolu financiranja rekonstrukcije objekta.
ČEMU ODGAĐANJE?
Na ozbiljne i sasvim izravne optužbe predsjednik Upravnog vijeća Centra Z. Lovrenčić i ravnateljica S. Percač bili su obećali svoje reagiranje – najkasnije za prošli petak – no, u međuvremenu, bez posebnog obrazloženja, došlo je tek reagiranje ravnateljice i najava da će se sazvati konferencija za novinare.
Čemu odgađanje, što je to što se ne može odmah odgovoriti izvan uobičajene fraze da je sve u skladu za zakonom, teško je gatati, no s druge strane, Darko Fileš već je podnio više kaznenih prijava (odnosno prijedloga kaznenih prijava, kako se to proceduralno zove), ali se i telefonom požalio da mu se kao članu Upravnog vijeća uskraćuje uvid, odnosno stavljanje na raspolaganje originalnih zapisnika sa sjednica Upravnog vijeća pisanih rukom.
NASLIJEĐEN
PROBLEM
Zamjenik župana Anđelko Horvat, inače uključen u cijelu problematiku i kao predsjednik Vijeća mjesnog odbora Donjeg Kraljevca i svojevremeni predsjednik Općinskog vijeća Donjeg Kraljevca, u izjavi za list Međimurje kaže da se našao u zanimljivoj situaciji:
- Projekt osnivanja Centra dr. Rudolfa Steinera koji podrazumijeva i obnovu i rekonstrukciju zgrade stare pošte u Donjem Kraljevcu jedan je od u Županiji herbanih (naslijeđenih) projekata od ranije županijske izvršne vlasti.
I kako bih rekao, herbani me problem dočekao u zasjedi jer mi je pao u resorno zaduženje, a kao predsjednik VMO-a Donjeg Kraljevca i predsjednik Općinskog vijeća, upozoravo sam pri pokretanju projekta da bismo dvaput trebali razmisliti o načinu na koji se projekt pokreće, proračunati isplati li se obnavljati staru zgradu pošte ili graditi novu, upozoravao sam da ima objekata u Donjem Kraljevcu u boljem stanju (pa i novih) u kojima bi se našlo prostora i za Centar, ali i za muzičku školu...
Prilike su bile takve da je moje mišljenje ostalo u manjini, a sad sam u situaciji rješavati problem na koji sam upozoravao i prije nego je nastao.
To što je projekt naslijeđen sa svim problemima od ranije vlasti nas ne oslobađa obveze da se u realizaciji projekta i rješavanju nastalih problema ne postavimo odgovorno. Otežavajuća je okolnost što problem moramo rješavati u kriznim proračunskim godinama, a Županiji se ne može prigovarati da ne podržava projekt jer se za to i u financijski kriznom vremenu proračunski osigurava (kad se sve izračuna) okruglo 800.000 kuna. Tko bi izdvajao takav novac ako se ne misli ozbiljno?
NIŠTA PRIKRIVATI
- S ove pozicije ja ne mislim prosuđivati što je tko rekao, ima li nepravilnosti u vođenju Centra ili nema jer sa strane Županije provest će se detaljna analiza rada, troškova, svega što se mora provjeriti - nikom nije namjera prikrivati nepravilnosti ili na bilo koji način štititi odgovorne ako nepravilnosti postoje.
Treba raščistiti sve do kraja i projekt dalje voditi na najbolji način u današnjim okolnostima, a ne proizvoditi afere za novine.
NAČELNIK ŠUTI
Otkako se oko Centra dr. Rudolfa Steinera počelo zakuhavati, načelnik Općine Donji Kraljevec Zlatko Horvat nije se oglasio nijednom riječju, premda je Općina (su)osnivač Centra. Tu postoje vjerojatno i debeli razlozi.
Ravnateljica Centra S. Percač raskinula je koalicijski sporazum koji je u Općinskom vijeću osiguravao većinu predvođenu listom HDZ-a, čiji je kandidat za načelnika i na neposrednim izborima bio Z. Horvat. Zapravo, svi znaju da traju intenzivni razgovori među strankama i krojenje nove većine u Vijeću, svi paze tko će kome stati na žulj, tko će koga privući u svoj tabor, no skroji li se i neka nova većina u Vijeću, problemi u Centru dr. Rudolfa Steinera neće nestati. Naprotiv – brojke, službene, provjerene – moraju kad-tad ugledati svjetlo dana. Samo je stvar u strpljenju.
Na kraju se sve pokaže – tko je što radio, zakonito ili na drugi način, i tko je, a tko nije, za nešto odgovoran.
Marijan Belčić

Izvor: 2902