Arhiva 15.12.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:13.

Smrtno stradao 15-godišnji Jasmin Oršuš

Na cesti između Gornjeg Kuršanca i Kuršanca u subotu, 11. prosinca, oko 2 sata dogodila se još jedna prometna nesreća s fatalnim ishodom. Vozač osobnog automobila reg. oznake ČK 161-CF, mještanin Kuršanca star 37 godina, izgubio je u vožnji nadzor, zanio se i desnim bočnim dijelom svog vozila udario u dvojicu maloljetnih pješaka, starih 15 godina, obojicu iz Kuršanca, koji su se kretali uz desni rub kolnika.
U udaru su dječaci odbačeni u polje, a automobil je sletio s ceste, ali ulijevo. Jedan od dvojice pješaka, Jasmin Oršuš, zbog ozljeda zadobivenih u udaru preminuo na licu mjesta, dok je drugi vozilom Hitne medicinske pomoći prebačen u čakovečku Bolnicu. Tu je utvrđeno da je zadobio ozljede opasne po život, zbog čega je zadržan na liječenju. Jasmin Oršuš deveta je smrtna žrtva u nesrećama na međimurskim cestama ove godine. S poginulim i ozlijeđenim dječakom bio je u društvu i treći, godinu dana mlađi od svojih prijatelja, ali on u nesreći nije ozlijeđen. Razlog tome što je vozač osobnog automobila izgubio kontrolu na ravnoj cesti nije samo brzina prevelika s obzirom na klizavost kolnika – bio je i pod jakim utjecajem alkohola od 2,56 promila. On sam nije ozlijeđen, a nakon nesreće je uhićen i priveden u prostorije Policijske uprave međimurske. Istražni sudac Županijskog suda u Varaždinu odredio mu je i zadržavanje. Za izazivanje prometne nesreće slijedi mu kaznena prijava.
Policija je mogla spriječiti tragediju
Fatalne nesreće kojima kumuje alkohol nisu rijetkost, na žalost, ali ova je posebna stoga što je mogla biti spriječena da policija u svom poslu nije učinila značajan propust. Svi sudionici nesreće, i trojica dječaka i vozač automobila, te su se kobne noći vraćali s koncerta Halida Bešlića i Crvene jabuke koji je održan u Varaždinu, u Gradskoj dvorani, kod Drave. Policijska ophodnja PU varaždinske nekoliko minuta nakon 23 sata zatekla je trojicu dječaka, utvrdila da nemaju kod sebe nikakve osobne dokumente i dovela ih u prostorije Policijske postaje Varaždin. Utvrdivši identitet i njihovu dob, postalo je jasno da su dečki u prekršaju Obiteljskog zakona – njegova odredba djeci i maloljetnicima mlađima od 16 godina zabranjuje noćne izlaske poslije 23 sata bez pratnje roditelja ili druge odrasle osobe kojoj ih je povjerio roditelj. Varaždinska policija pozvala je roditelje trojice dječaka, i to posredstvom policije u Čakovcu budući da dječaci nisu znali telefonske brojeve roditelja. No, roditelji su odbili otići u Varaždin po svoju djecu. Jedan se roditelj tek naknadno javio i rekao da ne može organizirati prijevoz i doći po dijete. Varaždinski policijski službenici potom su počinili propust koji će imati kobne posljedice. Obiteljski zakon propisuje i da policija u situaciji u kojoj roditelji odbiju doći po djecu (ili su spriječeni) pozove dežurnog socijalnog radnika nadležnog Centra za socijalnu skrb, u ovom slučaju varaždinskoga budući da se sve događalo na području Varaždinske županije. No, varaždinski policijski službenici to nisu učinili, već su u 1.30 sati svu trojicu maloljetnika službenim vozilom prevezli na međimursku stranu. Nisu ih, međutim, predali roditeljima već dovezli do Kuršanca, kako se kaže u naknadnom priopćenju PU varaždinske, ali zapravo samo preko mosta na Dravi. Dečki su pješice nastavili put svojim domovima, a taj je put završio kobno. Za službenike PU varaždinske odgovorne za propust slijedi utvrđivanje stegovne, ali i moguće kaznene odgovornosti.

Izvor: 2903