Arhiva 17.01.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:00.

Spomendan odcjepljenja Međimurja od Mađarske

U četvrtak, 9 siječnja navršilo se 95 godina od donošenja Rezolucije o odcjepljenju Međimurja od mađarske države, što je bio povod da se značajnom datumu iz međimurske i hrvatske povijesti posveti malo više pozornosti.
Od jutra su razne delegacije ophodile rodno mjesto glavnog aktera tadašnjih zbivanja, dr. Ivana Novaka u Macincu, grob dr. Vinka Žganca u Vratišincu i posljednje počivalište Ivana Novaka na čakovečkom groblju. Vijence i svijeće položili su župan Matija Posavec sa zamjenicima Sandrom Herman i Zoranom Vidovićem te predstavnici Općine Nedelišće, Zrinske garde i Matice hrvatske Čakovec. Povodom Spomendana, koji je 23. rujna 2005. godine proglasio Hrvatski sabor, u crkvi svetog Nikole biskupa održana je sveta misa, a nakon toga i svečana akademija u Kartoličkom domu.
Gosti svečane akademije, na kojoj su uz župana Posavca govorili ravnatelj Muzeja Međimurja Vladimir Kalšan i predsjednik Matice hrvatske Čakovec Stjepan Hranjec, bili su predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko i potpredsjednica Dragica Zgrebec.
U prigodnom obraćanju, predsjednik Leko, uz čestitke Međimurcima, na primjeru Hrvatske govorio je o malim narodima i njihovom pravu na samoodređenje te o Europskoj uniji koja štiti to pravo.

Vlado Trstenjak

Izvor: 3064