Arhiva 05.01.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:13.

Stjepan Strahija proslavio stoljeće života

U Domu za starije i nemoćne osobe u Čakovcu na Badnjak je održano posebno rođendansko slavlje - Stjepan Strahija iz Podturna proslavio je stotu obljetnicu rođenja.
Stjepan je rođen na sam Božić, 25. prosinca 1910. godine, u obitelji Verone i Josipa Strahije, u Podturnu, u dane Stjepanove mladosti velikom selu “s jezero gazdof” - kako je rekao. Proslava je upriličena dan ranije.
- Bio sam umjeren u svemu, što je recept za dug život. Nisam prerjerivao ni u jelu ni u piću - rekao nam je Stjepan.
- Napio se nisam nikad. Ni u radu nisam pretjerivao, ali sam, sve što sam radio, radio dobro, imajući na umu dobrobit obitelji i svoju. Nikad nisam bio ni bolestan. Još tamo 1932. godine doktor mi je na pregledu rekao da ću doživjeti više od sto godina. Još je nešto Stjepana činilo zdravim i žilavim.
- Stalno sam bio uz Muru. Za ljetnih večeri išli smo na kupanje, a odlazio sam i na ribičiju. Majka Verona bila je specijalist za pripremu ribe.
I Stjepanova profesija vjerojatno je dio razloga za dug život.
- Bio sam pčelar, a imao sam i gorice - preko, na mađarskoj strani. Nekada su ih mnogi imali. Išlo mi je dobro i s pčelama i s vinom. Lako sam prodao i med i vino, a i grožđe, tako da je uvijek bilo dosta novca. Imao sam krug kupaca među uglednim ljudima. Pitali bi: “Štef, kad bude vino?”
Stjepan se 2. svibnja 1936. godine oženio Veronom, rođenom Kovač, iz Dekanovca. Sretan brak potrajao je blizu 6 desetljeća, Stjepan je ostao udovac 1994. godine. Rodilo im se sedmero djece – Agata, koja je preminula ove godine, Božena, Cecilija, Katarina, Stjepan, Bernarda i Marija.
Stjepanov rođendan bila je prilika za brojno okupljanje. Uz djecu, tu su bili potomci još dviju generacija - desetero unuka i devet praunuka.
Dražen Kovač

Izvor: 2906