Arhiva 10.07.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:47.

ŠTRIGOVA: Zašto bismo Međimurskim vodama plaćali naknadu za razvoj?

Vijećnici Općinskog vijeća Štrigove na posljednjem su zasjedanju bili jednoglasni u tome da ne prihvate prijedlog o uvođenju naknade za razvoj vodovodne mreže. Ta se naknada obračunava i naplaćuje uz potrošnju vode i akumulira na pripadajućem podračunu lokalne samouprave kod Međimurskih voda, a sve kako bi se istim novcem financirala eventualna proširenja vodovodne mreže.

Upravo je ovih dana Općina Štrigova u situaciji iz koje je razvidno da se mora pronaći rješenje koje će jamčiti proširenje vodovodne mreže i instaliranja priključaka, a da sami građani u tome izravno ne sudjeluju povećanim troškom u potrošnji vode. Prijedlog je na sjednici Općinskog vijeća dao načelnik Stanislav Rebernik, ali ga je nakon rasprave vijećnika i povukao.

- Općina Gornji Mihaljevec i mi jedine smo općine u Međimurju u kojima se uz potrošnju vode ne obračunava ni ne naplaćuje naknada za razvoj. Trenutno imamo 72 posto pokrivenosti vodovodnim priključcima po domaćinstvima, a sad se pojavila potreba za proširenjem vodovodne mreže. U Međimurskim vodama upozorili su nas da ne plaćamo naknadu koja služi upravo tome. U Štrigovi imamo mladu obitelj koja gradi kuću i do njihove novogradnje treba povući vodovod, a ponuda Međimurskih voda za taj posao je 80 tisuća kuna. Kad bismo uveli 1 kunu naknade za razvoj po kubiku utrošene vode, u godini bismo za širenje mreže prikupili oko 100 tisuća kuna, pojasio je, između ostalog, načelnik.

Rasprava je već s prvim dizanjem ruke vijećnika za riječ krenula u smjeru pobijanja prijedloga. Ne samo zbog nevoljkosti da se građanima nametne novi trošak, već i zbog stava da pružatelj usluge mora sam investirati u širenje mreže.  Stjepan Pozderec (HNS) rekao je da je ovo kompromisno rješenje i svojevrstan oblik solidarnosti prema sugrađanima. Anton Antonije (HDZ) bio je prozaičniji u izrazu, ali s drugačijim stavom:

- Ovo je način deranja naroda bez osnove. Međimurskim vodama u interesu je širenje svoje vodovodne mreže i gradnja novih priključaka. Ovo je usluga kojom ostvaruju profit, pa im je cilj doći do potrošača, rekao je A. Antonije.

Distributer nek brine brigu

Uključio se i predsjednik Vijeća Ivan Frlin, konstatirajući da se cijena vode više puta dizala te postala skuplja od struje. 

- Distributer u cijenu mora uvrstiti sve, pa i naknade za širenje i održavanje mreže. Tako je u cijeloj Europi, zašto nije i kod nas? Ovdje imamo puno vikend-potrošača koji nam smanjuju prosjek potrošnje, a ako tome pridružim to da je voda postala skuplja od struje, onda je razloga za novu izradu izračuna ove investicije još više. Naložit ću novi izračun, rekao je predsjednik Vijeća.

Antun Zadravec (SDP) složio se s izlagačima i ocijenio da je novi namet građanima nepoželjan. Mladen Novak (HNS) zaključio je raspravu sljedećim:

- U redu je da uvedemo naknadu za razvoj. Slažem se da je to oblik solidarnosti. Ali netko će onda plaćati 200 kuna jer ima visoku potrošnju vode, a netko 10 kuna. Mislim da ovo treba dobro preispitati.

Načelnik Rebernik povukao je tu točku s dnevnog reda dok se ne iskristaliziraju dodatne informacije o nužnosti naplate naknade za razvoj.

A. Ličanin

 

 

Rad za socijalnu naknadu

 

Centar za socijalni rad uputio je Općini Štrigova popis građana koji su korisnici socijalne pomoći. Svrha dostave spiska je njihovo angažiranje u društveno korisnom radu, no kako je rekao načelnik Stanislav Rebernik na posljednjem zasjedanju Općinskog vijeća - tu će strukturu građana teško angažirati.

- Radi se o građanima koji su u visokoj životnoj dobi ili nisu dobrog zdravlja. Mislim da ćemo teško angažirati ljude koji su na tom popisu, no vidjet ćemo da li oni mogu ipak nešto učiniti u društveno korisnom radu - istaknuo je načelnik. (al)

Izvor: 3089