Arhiva 25.04.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:42.

Susjedi zatrpali kanale, poplavilo dvorište a nitko odgovoran!

Uskrs 2013. godine pamtit će - ne po dobrome, supružnici Dragutin i Terezija Novak, oboje 74-godišnjaci iz Pretetinca. Tog se, posljednjeg dana mjeseca ožujka, njihovo dvorište pretvorilo u „bazen“. Zbog topljenja snijega, padalina, visokih podzemnih voda, no, ponajprije, kako kaže Dragutin Novak, činjenice što je bio zatrpan odvodni kanal uz njihov grunt, pogodila ih je poplava te im je oštećena obiteljska kuća. Do dana današnjeg ne mogu se izboriti za odštetu, na što, kako tvrde, imaju pravo jer je zemljište na kojem se nalazi problematičan kanal - općinsko.
- Kanal koji je postojao desetljećima tijekom godine su, odbacujući otpad i navozeći zemlju, malo-pomalo zatrpali susjedi, kao i sve ostale odvodne kanale u okruženju. Upozoravao sam što se može dogoditi zbog obilnih oborina i visokih podzemnih voda, no, na to su se oglušili. Na sam Uskrs došlo je do najgoreg. Voda jednostavno nije imala kamo otjecati i dvorište nam je 3 dana bilo potpuno poplavljeno do visine od jednog metra. Kuća nam je „stradala“ s 3 strane, potužio nam se Novak. Nedugo nakon incidenta, nadležne službe prokopale su zatrpani kanal koji se proteže uz kuću bračnog para, no, to im je bila slaba utjeha kad je šteta već bila počinjena.
- Da bih se pokušao izboriti za odštetu, najprije sam otišao u Općinu, no, tamo su mi rekli da to nije u njihovoj nadležnosti i uputili me na Međimurske vode. Njihov odgovor čekao sam od travnja do rujna, a na kraju je bio negativan. Naveli su da prilikom izgradnje fekalne i oborinske kanalizacije oni kao i izvođači radova ničime nisu izazvali plavljenje jer su svi propusti i jarci dovedeni u prvobitno stanje. Stoga se ne smatraju odgovornima za nastalu štetu, a zahtjev za odštetu ocjenjuju pravno neosnovanim, prepričava Novak.
Dragutin
Novak: Svi nas odbijaju
Nije odustao. Sa svojim je problemom upoznao i nadležne u Hrvatskim vodama, no, ponovo je uslijedio isti odgovor - to nije u njihovoj nadležnosti, neka se javi u svoju općinu.
U Općini Nedelišće dobio je 2.000 kuna jednokratne pomoći, no, naglašava da ne treba pomoć, već pravičnu odštetu. Općinare smatra odgovornima jer nisu primjereno skrbili o kanalu koji je, dodaje, nekada, godinama sam održavao.
Po drugoj liniji, Novak se za odštetu pokušao izboriti putem osiguranja. No, u osiguravajućoj kući čiji je klijent najprije su mu rekli kako je zahtjev morao podnijeti u roku od 3 dana od nastanka štete, a potom i da njegova kuća nije osigurana od elementarnih nepogoda, što uključuje i poplavu.
- Zašto me s tim nisu upoznali kad sam plaćao policu osiguranja, negoduje, dodajući kako će se žaliti na spomenuto rješenje.
- Cijeli život pošteno sam radio, plaćao sve račune i naknade. Kad bih imao veliku penziju, ne bih ništa tražio, svojim bih sredstvima platio sanaciju štete. Nešto malo, tek toliko, sam i sanirao. Kuća je „povukla“ vlagu i hitno treba nešto poduzeti, no, sa skromnim mirovinama supruge i mene, teško nam je dati 8.000 kuna, koliko iznosi predračun za radove. Ne tražimo milostinju, već ono što nam pripada, ističe umirovljenik iz Pretetinca. Uskrs će ih, nažalost, uvijek podsjećati na nemili događaj iz prošle godine.
Velimir Kelkedi

Izvor: 3078