Arhiva 14.03.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:02.

Suvremeno roditeljstvo pomiče odgojne smjernice

Unutar programa Tjedna psihologije koji je održan po sedmi put, Međimurska udruga za ranu intervenciju u djetinjstvu - MURID organizirala je javnu tribinu. Tema je bila Suvremeno roditeljstvo - struktura i granice, a skup u zgradi Scheier u Čakovcu vodile su psihologinje Ljiljana Husnjak i Eleonora Glavina.
Suvremeni svijet obilježavaju stalne promjene koje se neminovno odražavaju na obitelj i roditeljstvo. Nastojanje da se ono prilagodi svijetu rezultiralo je gubitkom jasnih i općevažećih odgojnih smjernica. Roditeljstvo je u tradicionalnom društvu određeno brojnim, jasnim pravilima, a suvremeni ih pristup neprekidno preispituje i mijenja s ciljem dobrobiti djeteta. Struktura i granice dio su roditeljstva - područje u kojem se majkama i očevima povremeno nude zbunjujući, kontradiktorni ili ekstremni savjeti kojima je željena “posljedica” poštivanje djetetovih sposobnosti i izbora. S druge strane, nepostojanje strukture i granica djeci daje odgovornosti za koje ona nisu razvojno sposobna i zrela.
U kliničkom radu s djecom predškolske i rane školske dobi sve češće se javljaju određeni poremećaji ponašanja, a gledano iz šire perspektive - u velikom broju slučajeva ide se paralelno uz pristup roditeljstvu kojem je osnovna karakteristika nepostojanje usmjeravanja, granica i strukture.
Veliki odaziv na ovu javnu tribinu roditelja, odgojitelja, učitelja, ravnatelja i stručnih suradnika u vrtićima i školama svjedočanstvo je kako je o ovoj temi nužno govoriti i pomoći roditeljima u izazovu kvalitetnog podizanja djece. (AL)

Izvor: 3072