Arhiva 31.01.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:00.

T. Novinščak: Ugledajmo se na Inđiju!

Liječnik te kandidat stranke za čakovečkog gradonačelnika na prošlogodišnjim lokalnim izborima Tomislav Novinščak novi je predsjednik Gradske organizacije HDZ-a Čakovca, službeno je obznanjeno na konferenciji za novinare u četvrtak koju su uz Novinšćaka održali dosadašnji povjerenik organizacije Marijan Ramušćak i predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Međimurja Darko Horvat. Od 94 pozvana člana, izbornoj skupštini Gradske organizacije, izvijestio je Ramušćak, odazvalo se njih 80, odnosno 85 posto. Novinščak je izabran tajnim glasanjem.
- Unutarstranački izbori održani su i u 13 temeljnih ogranaka - odnosno u naseljima Grada Čakovca. Od ukupno 622 registrirana člana, glasanju se odazvalo njih 266, ili 42,7 posto. Izabrano je svih 13 predsjednika te 45 članova izvršnih odbora. Izbori su protekli bez sukoba i nesuglasica. Pokazali smo jedinstvo i odanost temeljnim načelima stranke, napomenuo je Ramušćak.
- HDZ je snažna stranka. Griješilo se i mi od toga ne bježimo. No, griješi i današnja vlast, i to stravično. HDZ u Hrvatskoj, u Međimurju, a sad i u Čakovcu pokazuje novu snagu, rekao je uvodno Novinščak te potom iznio ambiciozan plan:
- Građanima ćemo ponuditi novu alternativu. Svojim ćemo radom dokazati da mislimo ozbiljno i znamo kako. Uskoro ću predstaviti svoj tim marljivih, pametnih i poštenih te ljudi neopterećenih prošlošću. Tim koji će zajedno sa mnom zasukati rukave i raditi na boljitku za ovaj grad. Pokazat ćemo da je HDZ narodna i socijalna stranka, demokršćanskih načela i izrazite europske orijentacije.
Morali bismo biti
kao Inđija
Novinščak nije propustio ni priliku da se kritički osvrne na aktualnu vlast, a kao primjer u koji bismo se morali ugledati naveo je vojvođanski grad Inđiju.
- Čakovec niz godina zaostaje. Inđija je gradić po veličini sličan našem. Tamo su prisutne velike svjetske kompanije, gostuju svjetski poznati rock bendovi, umirovljenici su oslobođeni plaćanja režija, živi se po europskim načelima... Na takvom je putu Čakovec bio prije otprilike 15 godina. No, zapostavili smo ga i napustili te krenuli putem biranja vlasti koja je uvijek ista. Ništa što je isto ili zauvijek ne može valjati. Uvijek su potrebne svježina i nova snaga, a to će naša gradska organizacija pokazati, optimističan je Novinščak.
Međimurje gubi identitet
Uz riječi podrške novom čelništvu čakovečkog HDZ-a, čelnik međimurskog HDZ-a Horvat prokomentirao je nekoliko županijskih tema, pri čemu, očekivano, vladajuće nije štedio.
- Slatkorječiva priča župana oko ušteda i smanjenja obveza ne bi prošla ni u dječjem stripu. Priča o desetomilijunskim projektima priča je iza koje bi konačno netko trebao stati. Vrlo brzo kad nam pristignu još neke obveze, Međimurska županija bit će dužna oko 40,000.000 kuna. Županijsko vodstvo pričalo je o smanjenju duga na 27,000.000 kuna, pa o dodatnoj uštedi od 10,000.000 kuna, čime su se obveze navodno smanjile na 17,000.000 kuna. No, istina je posve drukčija. Istodobno, Međimurje gubi identitet.
Nemamo Županijsku bolnicu, a potrošene su 2 milijarde sanacijskih kuna države, pri čemu nije proveden nijedan element sanacijskog plana. Već treći put u godinu dana smanjen je i limit. Bolnicu smo gradili vlastitim sredstvima i još otplaćujemo kredit, no, imam osjećaj da smo je se jednostavno odrekli. Činjenica da županijsko rukovodstvo ne želi imati posla s Bolnicom jer je to sada državni problem katastrofalna je. Govori se i o ukidanju sudova, preseljenju Porezne uprave, Elektre Čakovec, pa i Policijske uprave međimurske u Varaždin, a sve pod legitimitetom nekakvog smanjenja troškova, istaknuo je Horvat.
Slučaj Novak za HDZ nije završen
- Priča Mladena Novaka za nas nije završena, smatramo da su se dogodile neke stvari koje nikako ne mogu biti normalne. No, ne želim istrčavati s neprovjerenim informacijama. Vidjet ćemo kako će sve završiti i s aspekta hrvatske i s bosansko-hercegovačke strane. Kad istražni organi obave svoj posao, iznijet ćemo svoje mišljenje, a zatim poduzeti i konkretne mjere i korake, odgovorio je Horvat na novinarski upit o predsjedniku Skupštine Međimurske županije Mladenu Novaku kod kojeg su sredinom prosinca na ulasku u Hrvatsku iz BiH pronađene 74.000 eura koje nije prijavio graničnoj kontroli.
Velimir Kelkedi
Foto: HDZ

Novi predsjednici temeljnih ogranaka Gradske organizacije HDZ-a Čakovca su: Magdalena Dovečer – Mihovljan, Tomislav Vrbanec – Mačkovec, Siniša Frančić – Štefanec, Stjepan Novak – Slemenice, Josip Zorčec – Novo Selo Rok, Nataša Tkalčec – Ivanovec, Martin Subotić – Savska Ves, Irena Novak – Kuršanec, Dražen Štajerec – Novo Selo na Dravi, Dijana Mikolaj – Krištanovec, Ivančica Somođi – Čakovec – Zapad, Dijana Fric – Čakovec – Jug i Boris Kućanski – Čakovec – Istok. (vk)

Izvor: 3066