Arhiva 20.12.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:58.

Teus-bb u predstečajnoj nagodbi

Tvrtka Teus b.b. vlasnika Borisa Bratinšćaka prijavljena u Savskoj Vesi, s pogonom u Murskom Središću, bila je svojedobno među prva tri trgovačka društva u Međimurju po iznosu duga prema Poreznoj upravi. U međuvremenu, završila je u stečaju te se našla u manjini, odnosno među poduzećima kojima je zahtjev za predstečajnu nagodbu odbijen – bez obzira na činjenicu što su, kako za list Međimurje kaže vlasnik i direktor Bratinšćak, zahtjev podnijeli među prvima u državi.
Instrument predstečajne nagodbe Bratinšćak ne smatra lošim. Slično se, kaže, radilo i u susjednim državama. No, ipak, žali što mu je tvrtka završila u stečaju, premda posla, kao i perspektive u cjelini, ima dovoljno.
Kao nastavak obiteljske tradicije, Teus b.b. osnovan je 1992. godine s osnovnim djelatnostima – soboslikarsko-ličilačkih, fasaderskih i gipsano-kartonskih radova. Prije stečaja, tvrtka je zapošljavala nešto više od 50 ljudi kojima je prosječna plaća iznosila oko 4 tisuće kuna.
No, zbog nagomilanog duga prema državi od blizu 7 milijuna kuna, nastavak poslovanja mogla im je omogućiti tek predstečajna nagodba.
Nakon što je Bratinšćak podnio zahtjev, u mjesecu travnju dobiva pismo namjere koje je osobno potpisala šefica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec. Njime Porezna uprava izražava spremnost da prihvati plan restrukturiranja: 70 posto duga platilo bi se u roku od 5 godina s kamatom od 4,5 posto, dok bi se ostatak otpisao.
I kad se činilo da će čitava priča proći pozitivno, potom ipak nastaju problemi. Nitko od predstavnika Porezne uprave, koja je bila i najveći vjerovnik, nije se pojavio na predstečajnom ročištu u FINI. Toj agenciji nije preostalo ništa drugo, a držeći se slova zakona, nego da plan restrukturiranja odbaci. Bratinšćak se žalio drugostupanjskom tijelu Ministarstva financija, no, žalba je odbačena te krajem svibnja FINA podnosi prijedlog za pokretanje stečajnog postupka.
Tvrtka vrijedi duplo više od iznosa duga
- Nažalost, takvi su zakon i propisi, no, s druge strane, ne može se reći da tvrtka nije bila solidna. Bilo je posla, plaće su isplaćivane redovito, premda i nama duguju brojni vjerovnici. Uspješno smo otplatili i kredit od 10 milijuna kuna. Smatram da nismo zavrijedili stečaj, ističe Bratinšćak.
No, još nije sve gotovo. Trgovački sud u Varaždinu priznao je da se u slučaju Teus-bb d.o.o.-a dogodio previd. Sud je prihvatio prijedlog tvrtkinih odvjetnika da se stečajni postupak obustavi, a sada je sve na Upravnom sudu. Odlukom te institucije, na koju se još čeka, poduzeće se ponovo može vratiti u predstečajni postupak.
Da bi ipak nastavio s poslom te zadržao i svoje zaposlenike, Bratinšćak je u međuvremenu otvorio novu tvrtku Kem-ko d.o.o. koja zapošljava 40 ljudi. Kao što je to slučaj u više posrnulih poduzeća, stara firma novoj iznajmljuje prostor i opremu. No, vlasnik i direktor napominje da njegovo poduzeće vrijedi oko 2 milijuna eura, dok državi duguje 7 milijuna kuna te uvjerava da, i kad se u obzir uzmu ti podaci, budućnosti svakako ima.
Velimir Kelkedi

Izvor: 3060