Arhiva 31.01.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:00.

Tragom najave o ukidanju Općinskog suda u Čakovcu

Novom reorganizacijom pravosudnog sustava koju je nedavno predstavio ministar pravosuđa Orsat Miljenić, umjesto 67 općinskih sudova, 61 prekršajnog suda i 33 općinska državna odvjetništva, Hrvatska će imati 18 općinskih sudova – (od kojih će 15 imati nadležnost u kaznenom sudovanju), 15 prekršajnih i 15 općinskih odvjetništava. Među sudovima kojima tako predviđenom „racionalizacijom“ prijeti ukidanje je i Općinski sud u Čakovcu. On bi, zajedno s ivanečkim i koprivničkim, trebao potpasti pod Općinski sud Varaždin. Podsjetimo, već prije nekog vremena, Županijski sud Čakovec izgubio je taj status, postavši Stalnom službom u Čakovcu Županijskog suda u Varaždinu.
Koliko se i kako radi na Općinskom sudu u Čakovcu, je li efikasan u svome poslu, pa samim time i koliko je opravdano njegovo vjerojatno ukidanje? O spomenutom je za list Međimurje progovorila predsjednica Suda Jasna Vehtersbah-Stojan.
U 2012. godini u Općinskom sudu u Čakovcu ostalo je neriješeno 4.175 predmeta – od toga 520 kaznenih, građanskih 3.359 te zemljišnoknjižnih 296. Prošle je godine Sud zaprimio ukupno 21.405 predmeta, od čega čak 11.404 zemljišnoknjižnih, 8.900 parničnih, dok se ostalo odnosi na predmete iz kaznene domene. U istoj je godini Sud riješio 19.966 predmeta (875 kaznenih, 8.012 građanskih te 11.017 zemljišnoknjižnih). No, samo u mjesecu prosincu, navodi Vehtersbah-Stojan, Sud je zaprimio 1.243 zemljišnoknjižna predmeta, što je, naravno, utjecalo i na ukupan broj neriješenih predmeta na kraju godine.
U ovu je godinu prenijeto 5.677 neriješenih predmeta, od čega 746 kaznenih, 4.247 građanskih i 684 zemljišnoknjižnih.
Čakovečki suci rješavaju i
predmete
zagrebačkog i varaždinskog suda
No, podatak da je tijekom 2013. godine riješen manji broj predmeta od zaprimljenih, i to za njih 1.439, treba sagledati i u svjetlu činjenice da je Općinski sud u Čakovcu tijekom srpnja 2013. godine na rješavanje preuzeo 1.400 predmeta od Općinskog građanskog suda u Zagrebu. Na povećan broj neriješenih predmeta utjecala je i činjenica da je jedna sutkinja Kaznenog odjela čakovečkog Suda premještena u Općinski sud u Varaždinu. Nadalje, u studenome 2012. godine naš je sud preuzeo i 600 ovršnih predmeta s Općinskog građanskog suda u Zagrebu, a još godinu ranije i 100 kaznenih predmeta s Općinskog suda u Varaždinu. I ranije je Općinski sud u Čakovcu preuzimao predmete s drugih „zatrpanih“ sudova, no, njihov je broj, ističe Vehtersbah-Stojan, bio puno manji. Općinski sud u Čakovcu zapošljava 87 ljudi - 14 sudaca, 1 višu sudsku savjetnicu, 4 savjetnika, 1 stručnu suradnicu, 17 zemljišnoknjižnih referenata, 40 službenika i 10 namještenika.
Prema Godišnjem rasporedu poslova za 2013., u građanskom je odjelu bilo raspoređeno 10 sudaca, jedna viša sudska savjetnica i 4 sudska savjetnika. Kazneni odjel broji 4 suca.
Prema Okvirnim mjerilima za rad sudaca koje određuje resorno ministarstvo, u 2013. godini učinak onih zaposlenih na Općinskom sudu u Čakovcu iznosio je 143,68 posto po sucu. Sudski su savjetnici postigli rezultate rada od oko 100% norme.
Djelatnici Suda su prošle, kao i prijašnjih godina provodili i obnovu te osnivanje zemljišnih knjiga, pa je to učinjeno za katastarske općine Donji Kraljevec i Gradiščak, Gornji Pustakovec, Dunjkovec, Nedelišće, Pušćine i Savska Ves. Ove se godine planira i početak postupka tehničke reambulacije grada Čakovca. I ti poslovi utječu na druge dužnosti jer su, kaže Vehtersbah-Stojan, na njima kontinuirano angažirana 2 referenta i 1 sudski savjetnik.
Umjesto
ubrzanja,
kompjutorizacija usporila procese
Rad Suda višestruko je usporen i uvođenjem takozvanog e-spisa još 2010. godine. Riječ je o aplikaciji kojom se elektronski prati svaki spis, od zaprimanja do arhiviranja, unos svih stranaka, kao i svih drugih sudionika u postupku te svakog podneska i radnje.
Uvođenjem e-spisa, predmeti se sucima i sudskim savjetnicima dodjeljuju automatski, nasumično, odnosno aplikacija e-spis sama dodjeljuje predmete. Samo predsjednik suda može osobno dodijeliti pojedini predmet određenom sucu, i to samo u „osobito opravdanim razlozima“.
I protiv sudaca podnose se
kaznene prijave
No, dugotrajnost sudskih postupaka uvelike je, naglašava predsjednica Općinskog suda u Čakovcu, generirana i opetovanim izbjegavanjima dostave, činjenicom da zbog zdravstvenih ili poslovnih razloga same stranke ili njihovi punomoćnici odgađaju ročišta, zahtjevima za izuzeće sudaca, a ponekad i podnošenjem kaznenih prijava protiv sudaca.
- S obzirom na izuzetno visoke rezultate rada prema Okvirnim mjerilima za rad sudaca, smatramo da su suci izuzetno angažirani i savjesno obavljaju sudački posao, s time da na broj neriješenih predmeta utječe i kontinuiran priljev predmeta s drugih sudova, zaključuje Vehtersbah-Stojan.
Našu molbu za komentar najave ukidanja Općinskog suda u Čakovcu, odnosno pripajanja varaždinskom, nije željela komentirati budući da je, kako kaže, zakon još u saborskoj proceduri. No, ipak, opetovano naglašava da je naš sud kvalitetan i uspješan.
Velimir Kelkedi

Po zahtjeve u Ured državne uprave, a ne na sud

Među nizom zakona koji su na snagu stupili s početkom ove godine je i novi Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći. S Općinskog suda u Čakovcu izvijestili su kako, prema zakonu, sud više nije nadležan za odlučivanje o tome tko će dobiti besplatnu pravnu pomoć.
Stranke zahtjev za oslobađanje od plaćanja troškova postupka, kao i sudskih pristojbi, po novome, moraju podnijeti Uredu državne uprave u Međimurskoj županiji.
Da bi ostvarili pravo na besplatnu pravnu pomoć, sudu potom moraju predočiti odobren zahtjev, i to već prilikom podnošenja prvog podneska, primjerice tužbe. (vk)

Izvor: 3066