Arhiva 16.05.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:44.

Tri ministrice u Međimurju

Župan Međimurske županije Matija Posavec iskoristio je nedavni posjet prve potpredsjednice Vlade RH i ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić, ministrice graditeljstva i prostornog uređenja Anke Mrak Taritaš te ministrice kulture Andree Zlatar Violić i za radni sastanak na kojem se raspravljalo o projektima od osobitog značaja za Međimurje, ali i suradnji navedenih ministarstava sa Županijom.
Vesna Pusić: Čekaju se samo formalne odluke
Tom je prilikom Vesna Pusić izjavila da su u Vladi obavljene sve pripreme oko rješenja statusa vojarne, kao i kredita za bolnicu, o čemu je javnost detaljno upoznata. I vojarna, ali i bolnica su obveze koje trenutno koče daljnji razvoj Međimurske županije i upravo zbog toga na moj će prijedlog Vlada RH i riješiti pozitivno po Međimursku županiju oba ova, uvjetno rečeno, problema, napomenula je Pusić, time potvrdivši ono što je Matija Posavec najavljivao posljednjih mjeseci. Naime, obveza Županije prema državi, zbog prostora negdašnje vojarne, u ovom je trenutku približno 10 milijuna kuna i, iako možda oslobađanje neće značiti priljev sredstava u proračun Županije, imat će veliko simboličko značenje da je Međimurje u ravnopravnom položaju sa svim ostalim županijama, gradovima i općinama u Hrvatskoj koje su dobile vojne prostore, a nisu ih trebali platiti ili napraviti išta. Također, današnja bolnica objekt je koji je izgrađen novcem svih Međimurki i Međimuraca, novcem samodoprinosa te je najmanje što se može napraviti da se preuzme tih gotovo 8 milijuna kuna i Županiji omogući da krene u izgradnju novog Doma zdravlja, napomenuo je Matija Posavec.
8 milijuna kuna za kulturu
No, dobre vijesti za Međimurje donijele su i ministrice Zlatar Violić te Mrak Taritaš. Ministarstvo kulture dalo je otvorenu podršku projektima u kulturi koji za Međimurje u ovoj godini vrijede približno 8 milijuna kuna, a odnose se na domove kulture u općinama, obnovu sakralne baštine, ali i revitalizaciju Muzeja Međimurja te ulaganja u Centar za kulturu i Knjižnicu i čitaonicu u Čakovcu. S druge strane, nije nepoznanica da je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja izrazito zadovoljno radom Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Međimurske županije.
Mrak Taritaš tom je prilikom iznijela podatak da je Međimurska županija u ovom trenutku druga županija u Hrvatskoj po pitanju rješavanja predmeta legalizacije. Upravo zbog tako dobrog rada i činjenice da su i oboreni rekordi u vremenu potrebnom za izdavanje građevinskih dozvola koji danas iznosi nevjerojatnih 11 dana, Međimurje će imati prvi operativni sustav e-dozvola u Hrvatskoj, istaknula je ministrica.
Ovih dana planiramo otvoriti ispostavu našeg upravnog odjela za prostorno uređenje, građenje i zaštitu okoliša i u Murskom Središću, čime radimo novi korak u cilju da javna uprava Međimurske županije bude istinski servis svim građanima Međimurja, napomenuo je Matija Posavec koji je na svečano otvorenje pozvao i ministricu Mrak Taritaš.
Alen Kajmović
Snimio D.Lesar

Izvor: 3081