Arhiva 28.08.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:49.

Tvrtka Ferro-Preis počela izgradnju objekta za elektropeći, ali... još se dimi

Nakon što smo nedavno objavili članak o „probijanju rokova“, odnosno, tome kako, unatoč ranijim najavama o zamjeni peći, iz dimnjaka ljevaonice čakovečkog Ferro-preisa i dalje izlazi neugodan dim, direktor Paško Vela u tvrtku je pozvao novinare.

Izvijestio je da je dan ranije u krugu poduzeća počeo projekt gradnje objekta u kojem će biti smještene elektropeći te detaljizirao ono na što se žali već duže vrijeme - problem zbog kojeg, kako kaže, još nije poznato kad će kupolne peći (koje su krivac za dim) biti zamijenjene onima na električnu energiju.

Da podsjetimo u najkraćim crtama - da bi elektropeći mogle početi s radom, potrebno je izgraditi 35 kilovoltnu trafostanicu, što je u nadležnosti Hrvatske elektroprivrede.  Dvije tvrtke potpisale su predugovor o priključenju po kojem su dokumentacija, odnosno, „papirnati“ projekti trebali biti završeni još u listopadu prošle godine. Ne samo da nisu završeni. Njihova izrada još nije niti počela, a čak nije ni odabrana tvrtka koja će spomenuto napraviti.

HEP je, kako smo već izvijestili prenoseći izjavu Paška Vele, raspisao natječaj, no, on je, zbog žalbe jedne tvrtke poništen. Čeka se raspisivanje novog…

- Sve smo dobro isplanirali, pribavili novac, cijela investicija zamjene peći vrijedna je 3,500.000 eura, no, eto, koči nas Zakon o javnoj nabavi. U ovoj državi, nažalost, na svaki postupak javne nabave može se žaliti bilo tko, ne samo oni koji se nisu ni javili na natječaj, nego doslovno bilo tko. To su „profesionalni žalitelji“ kojima naručitelj, u ovome slučaju HEP, mora platiti i troškove žalbe, odnosno, odvjetnika. I takvi na kraju mogu potpuno blokirati investicijski proces. To se dogodilo nama. Zvao sam tvrtku koja se žalila - Telenerg d.o.o., no, odbili su razgovarati. Kad će sve krenuti dalje, teško je reći. U optimističnoj varijanti, naša će investicija kasniti šest mjeseci, a u pesimističnoj - ne znam koliko, požalio se Vela.

Ponovio je da je strateški interes Ferro-preisa obnova pogona, odnosno, prelazak na modernu tehnologiju - zbog zakonskih obveza (rok je do kraja 2015. godine), zatim povećanja proizvodnih kapaciteta, odnosno, zadržavanja konkurencije te zbog višegodišnjih pritužbi građana na „zloglasni“ dim. 

- Ne želimo biti crne ovce grada Čakovca, poručio je.

No spomenimo i informaciju da Vela s 1. rujnom ove godine odlazi na mjesto direktora zagrebačke tvrtke Dalekovod, pa će njegove „muke“ naslijediti neki novi direktor Ferro-preisa.

Velimir Kelkedi 

 

 

ELEKTRA: Nemamo utjecaja na žalbe!

 

Gdje je „zapelo“ s Ferro-preisom pitali smo i u HEP-u, odnosno, Elektri Čakovec. Odgovor direktora Mladena Hrena prenosimo u cijelosti: 

Rješavanje pitanja izgradnje elektroenergetskih objekata i povećanja snage za Ferro-Preis  d.o.o. traje duži niz godina, počevši od 1999. godine, bliže rješenju 2009. pa do 2013. godine  kada je postignut konkretan dogovor, a prvenstveno radi neprihvaćanja važećih propisa iz područja  Općih uvjeta za opskrbu električnom energijom i Pravilnika o naknadi za  priključenje na elektroenergetsku mrežu i za povećanje snage od strane tvrtke Ferro-Preis d.o.o. 

Nakon konačnog dogovora i zahtjeva za priključenje dodatne snage Ferro-Preis d.o.o.-a, HEP Operator distribucijskog sustava d.o.o. Elektra Čakovec (HEP- ODS d.o.o. Elektra Čakovec) pokrenuo je sve potrebne aktivnosti kako bi se utvrdili najpovoljniji uvjeti priključenja prema podnesenom zahtjevu. Zbog složenosti problema, u veljači 2013. godine nezavisna stručna institucija - Končar institut za elektrotehniku d.d., izradila je “Elaborat optimalnog  tehničkog rješenja priključenja kupca na distribucijsku elektroenergetsku mrežu” (EOTRP) na osnovi kojeg je HEP - ODS d.o.o. Elektra Čakovec izdao “Prethodnu elektroenergetsku suglasnost” (PEES) i “Predugovor o priključenju”. Time su stvoreni prvi preduvjeti za pokretanje procesa  izrade potrebne dokumentacije za predmetnu trafostanicu. Kako je EOTRP-om definirano „za smještaj susretnog postrojenja izgradnja samostojećeg objekta na zasebnoj čestici s neometanim  kolnim pristupom na javnu površinu“, otkup zemljišta za izgradnju postrojenja bilo je potrebno  usuglasiti s investitorom, što je u konačnici riješeno osnivanjem prava služnosti i prava građenja u ime i za korist Hrvatske elektroprivrede d.d. Nastavno, izdan je Projektni zadatak i pripremljena  dokumentacija za javnu nabavu. Dodatne poteškoće nastale su zbog izmjena Zakona o javnoj nabavi i primjene tih izmjena na Dokumentaciju za nadmetanje, odnosno, usklađivanja dokumentacije s  novim zakonskim odredbama. Početkom 2014. godine dobivena je suglasnost na dokumentaciju za nadmetanje za objavu  javnog nadmetanja i 23. siječnja objavljen je na “Elektroničkom oglasniku javne nabave poziv za nadmetanje “Izrada glavnog projekta trafostanice 35/10(20) kV Čakovec „Ferro-Preis III” s 35 kV priključnim kabelskim vodovima“.

Javno otvaranje ponuda provedeno je sredinom veljače. Nakon pregleda i ocjenjivanja ponuditelja donesena je Odluka o odabiru na koju je 6. ožujka zaprimljena žalba. Odgovor na žalbu državnoj  komisiji poslan je 11. ožujka. Poslije gotovo dva mjeseca, točnije 6. svibnja objavljeno je na web stranicama Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave  rješenje kojim je  naložen ponovni pregled i ocjenjivanje ponuda. Na novu odluku zaprimljena je žalba 27. svibnja  2014. na koju je odgovoreno u roku pet dana i do sada još uvijek nema novog rješenja Državne komisije za kontrolu postupka javne nabave. 

Time su blokirane sve daljnje aktivnosti i stoga trenutačno nismo u mogućnosti definirati  rokove i ključne datume, vezane uz završetke pojedinih faza u pripremi i izgradnji trafostanice  35/10 kV za potrebe Ferro-Preis-a.

Napomenuo bih kako je Elektra Čakovec sve vrijeme nastojala biti na usluzi, pripremala traženu  dokumentaciju, predlagala više tehničkih rješenja, dok se konačno tvrtka Ferro-Preis kroz niz  godina nije odlučila na staro-novo predloženo rješenje. 

Trenutačni zastoj koji traje  nekih šest mjeseci nastao je uslijed problema s javnom nabavom, žalbama i rokovima rješavanja  žalbi na koji Elektra Čakovec nema nikakvog utjecaja.

Napisi u medijima su jednostrani, ne sagledavaju cjelokupnu situaciju te stvaraju percepciju u  javnosti kako je HEP- ODS d.o.o. Elektra Čakovec inertan, nekooperativan i ne želi rješavati  određene predmete što ne stoji. Naprotiv, HEP- ODS d.o.o. Elektra Čakovec nastoji zadovoljiti  zahtjeve investitora, rješavati predmete, naravno sve to u okvirima primjene niza zakonskih propisa  koje u svojem poslovanju mora primjenjivati, navodi Hren.

Izvor: 3096