Arhiva 11.04.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:42.

U Čakovcu regionalni odjel interventne kardiologije

Aktualna situacija u Međimurskoj županiji, planovi SDP-a za ovu godinu te pitanja decentralizacije Hrvatske i mjesta Međimurja u njoj bili su tema konferencije za novinstvo ŽO-a SDP-a održane u subotu, 29. ožujka. Uz predsjednika međimurskog SDP-a Mladena Novaka, predstavnicima medija govorile su i saborske zastupnice Dragica Zgrebec i Nadica Jelaš te čelnici izvršne vlasti u jedinicama lokalne samouprave iz redova SDP-a. Kao novost u unutarstranačkom životu Novak je istaknuo formiranje savjeta, isprva od članova stanke, a kasnije od svih koji mogu dati doprinos oblikovanju politika SDP-a. Savjeti će stranci i nositeljima javnih dužnosti iz njezinih redova pomoći u pripremama za buduće izbore, ali i u njenom sudjelovanju u izradi razvojne strategije Županije do 2020. godine. O odrazu nekih elemenata nacionalne politike na Međimurje Novak je rekao da će po master planu reorganizacije bolničkog sustava čakovečka Bolnica ostati samostalna, uz tek minimalno smanjenje broja kreveta, dok će u njoj biti otvoren odjel interventne kardiologije, središnji za pet sjeverozapadnih županija. Nadica Jelaš istaknula je da se od projekta poticanja stručnog osposobljavanja mladih ne odustaje, on je prekinut tek privremeno zbog financijskih teškoća i bit će nastavljen uskoro, uz pomoć EU-a. Dragica Zgrebec replicirala je tvrdnjama da je na djelu formiranje novih regija koje bi imale prirodu lokalne samouprave.
Već sam rekla, a sad ponavljam, istaknula je - u ovom mandatu o tome neće biti rasprave niti će biti takvih prekrajanja. U programu Vlade za ovaj mandat nije utvrđen nikakav novi teritorajalni ustroj niti viša razina decentralizacije od sadašnje. Regije o kojima se govori su statističke, Hrvatska je po europskim pravilima podijeljena na dvije, a morat će ustrojiti i pet planskih, no, to još nije u postupku. Ne radi se ni o kakvom ukidanju gradova i općina i nepotrebno je da županije redom donose nekakve deklaracije o cjelovitosti. Radi se o reorganizaciji rada prvenstveno državne uprave, što je i bilo u programu ove vlade.
O konkretnim projektima na području jedinica lokalne samouprave čijim poslovima rukovode, mahom kroz prizmu pomoći koju daje država, govorili su gradonačelnik Čakovca i načelnici općina iz redova SDP-a, osim spriječenog načelnika Općine Nedelišće Darka Danije. Gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač rekao je, među ostalim, da je Čakovec u nekolio mjeseci ovog mandata stvorio pozitivnu klimu za investitore, a i izašao je i iz višegodišnjeg minusa. Anđelko Nagrajsalović (Sveti Juraj na Bregu) rekao je da se gradnja školske dvorane u Pleškovcu sasvim primakla kraju. U Malom Mihaljevcu gradi se kanalizacija, a kad ona bude gotova, kreće se u izgradnju u ostatku Općine. I Stanislav Rebernik (Štrigova) izdvojio je projekt kanalizacije, ali i njegovu specifičnost - mreža odvodnje bit će spojena na pročistač u Razkrižju, u Sloveniji. Dodao je i da se talijanski ulagači spremaju na području Općine podignuti tvornicu biodizela. Roberto Ujlaki (zamjenik načelnika u Kotoribi) uz gradnju kanalizacije spomenuo je i ponovo otvaranje carinskog ureda u Kotoribi, dok je Mario Moharić (Goričan) izdvojio dvije predstojeće investicije, ukupne vrijednosti od 50 milijuna kuna - jedna je rekonstrukcija čvorišta autoceste kod starog graničnog prijelaza, a druga izgradnja kanalizacije.
Dražen Kovač

Izvor: 3076