Arhiva 07.09.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:32.

U Pretetincu su Matea Kovačića pokušali "oteti" Dalmatinci

Mateo Kovačić, hrvatski nogometni reprezentativac, ne prestaje puniti novinske stupce. Postao je član najslavnijeg kluba na svijetu, madridskog Reala. Kraljevski klub za njega je Interu "iskeširao" 35 milijuna eura. U Inter je došao iz Dinama. No rijetko tko zna da je svu raskoš Mateova talenta među prvima priliku imala vidjeti - međimurska nogometna javnost!

Bilo je to 2006. godine. U finalu snažnog međunarodnog turnira U-12 na terenima NK Međimurca, kluba iz Dunjkovca i Pretetinca, igrali su Dinamo i Hajduk. Mlade Dinamovce vodio je Davor Blašković, osoba koja je prva prepoznala Mateov talent. Ekskluzivno za list Međimurje Blašković se prisjetio tih trenutaka.

- Mateo je još bio igrač LASK-a iz Linza. No išao je s nama na turnire, bio je na probi. U prvom poluvremenu poveli smo zgoditkom Krune Ivančića. Stavio sam Matea u drugom poluvremenu, iza dvije špice. Rekao sam mu: "Čuj Mateo, 1:0 je najgori rezultat, idi to riješi!" Ušao je i sam predriblao pet-šest Hajdukovaca. Došao je dva metra do gola i mrtav hladan zabio. Otrčao je do centra, kleknuo, prekrižio se i poljubio Dinamov grb. Tada sam postao siguran da je to pravi igrač za Dinamo. Dominirao je i već u Dunjkovcu i Pretetincu pokazao svu svoju klasu - kaže Blašković. Ostalo je povijest, no upravo taj moment Blašković smatra najsvjetlijom točkom Kovačićeve nogometne mladosti.

Blašković otkriva i kako su Matea u tim trenucima pokušavali preoteti Hajdukovci. No nisu uspjeli, a Kovačiću je pripala i nagrada za najboljeg igrača turnira. Primio ju je iz ruku Dražena Ladića.

- Hajdukovci su radili presing na mene, mislili su da je Dalmatinac, govorili da će završiti kod njih - kaže Blašković. No Mateo nije Dalmatinac, nego Hrvat iz Kotor Varoši u BiH. Blašković kaže da je na U-12 turniru bio tri puta i svaki put ga osvojio. Vodio je tamo i Alena Halilovića, koji u prvom kolu Primere ipak nije nastupio za Sporting protiv Kovačića, koji je ušao za Real.

U Dunjkovcu i Pretetincu priliku za iskazivanje imali su i brojni drugi danas poznati nogometaši. Blašković je pun riječi hvale za turnir.

- Odličan je, dolaze jake momčadi, sve je super organizirano, riječ je o jako vrijednom projektu koji svi trebaju podržati - kaže Blašković.

Izak Vrtarić

Izvor: 3150