Arhiva 07.09.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:32.

U Totovec je dovožen pepeo s previše antimona i kroma

- Tvrtki je zabranjeno zbrinjavanje lebdećeg pepela na odlagalištu otpada. Zbog postupanja protivno Zakonu o održivom gospodarenju otpadom, prekršajnom sudu podnesen je optužni prijedlog - riječi su Mihaela Zmajlovića, ministra zaštite okoliša, u intervjuu Varaždinskim vijestima od 28. srpnja.

Govorio je o varaždinskoj tvrtki Univerzal, koja ima postrojenje za proizvodnju toplinske i električne energije u Ulici Pavleka Miškine. Riječ je o dimnjaku koji se vidi i iz Međimurja (blizu varaždinske Arene), kao i njegov dim, koji je više puta brinuo mještane Banfice, ali i Kuršanca.

A list Međimurje doznao je kako je odlagalište na kojem je Univerzalu zabranjeno zbrinjavanje pepela iz energane - Totovec. Također, Zmajlović je govorio o Prekršajnom sudu u Čakovcu, od kojega smo doznali detalje ovog "incidenta". Sukus svega je da je pepeo koji je Univerzal, putem Čakoma, slao u Totovec imao previše antimona i kroma.

 

Pokrenula inspekcija

Optužni prijedlog protiv Univerzala podnio je Sektor inspekcijskih poslova, Uprave za inspekcijske poslove Ministarstva. U optužbi konstatirali su kako je Univerzal, u svojstvu proizvođača neopasnog otpada ključnog broja "10 01 03" (leteći pepeo iz izgorjelog treseta i neobrađenog drva) 20. rujna 2013. u Totovcu zbrinuo 3160 kilograma tog pepela. Učinio je to putem Čakoma. No, dodaju, učinili su to unatoč ispitnom izvještaju čakovečkog Bioinstituta, čiji su im rezultati stigli dva dana ranije, 18. rujna. Njime je utvrđeno da taj leteći pepeo ne zadovoljava uvjete za odlaganje na odlagalištu otpada. Izmjerena vrijednost ukupnog kroma u uzorku pepela bila je 14,47 mg/kg (dozvoljeno 10), a antimona 1,74 mg/kg (dozvoljeno 0,7). Antimon je polumetal, a krom teški metal.

Stvar je u tome što je Univerzal, uz dozvole, pri proizvodnji energije svojevremeno uz biomasu (treset, neobrađeno drvo...) suspaljivao i gorivo iz otpada (RDF), kao i neke druge vrste otpada. Riječ je inače o tvrtci koja je koncesionar za zbrinjavanje varaždinskog komunalnog otpada.

Univerzal i njegov predsjednik uprave Goran Hlevnjak (zet suvlasnika tvrtke i donedavnog predsjednika varaždinskog HDZ-a, Marijana Kovačića) pred Prekršajnim sudom u Čakovcu nisu obarali činjenično stanje, sve su priznali. Jedino su tražili da ih se kazni blaže i po drugom članku zakona te su dodali da je riječ o nenamjernom propustu koji nije prouzročio štetu.

 

Kažnjeni s 36 tisuća kuna

- U kontrolnom inspekcijskom nadzoru 11. listopada 2013. utvrđeno je da se usprkos dostavljenom ispitnom izvještaju od 18. rujna 2013. navedeni otpad i dalje odlagao na isto odlagalište, zbog čega su Univerzal d.o.o. i njegova odgovorna osoba proglašeni krivima i kažnjeni dok je u postupku temeljem izjave nadležnog inspektora utvrđeno da je kasnije bio obavljen još jedan nadzor te da je Univerzal d.o.o. postupio prema rješenju inspektora i navedeni otpad nastavio zbrinjavati putem ovlaštenih osoba - kaže Maja Moharić, glasnogovornica suda.

Uz olakotne okolnosti, Univerzal je kažnjen s 30 tisuća kuna, a Hlevnjak sa 6 tisuća kuna. To je ispod zakonskog minimuma, koji primjerice za pravnu osobu predviđa između 100 i 800 tisuća kuna kazne.

- Čakom je na odlagalište za neopasni otpad Totovec primao dvije vrste pepela iz energane tvrtke Univerzal. Riječ je o pepelu s rešetke ložišta, talogu i prašini iz kotla (10 01 01), te o lebdećem pepelu od izgaranja treseta i neobrađenog drva (10 01 03) - odgovorili su iz Čakoma na upit koji su pepeo primali od Univerzala.

Tijekom 2013. primili su 69 tona pepela s rešetke, a tijekom 2012. i 2013. ukupno 153 tone lebdećeg pepela.

- Prije odlaganja smo, sukladno važećim propisima, od proizvođača otpada tražili karakterizaciju otpada iz koje je bilo vidljivo da otpad zadovoljava uvjetima za odlaganje na odlagalište neopasnog otpada - kaže Nikolina Jelaš Varga iz Čakoma. Dodaje kako nakon izvještaja Bioinstituta više nisu primali pepeo od Univerzala.

 

Izak Vrtarić

Izvor: 3150