Arhiva 07.03.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:02.

Ukrajinski milijarder kupuje Perutninu Ptuj

KAKVA JE SUDBINA PIPA ČAKOVEC?

Ukrajinski milijarder Jurij Kosiuk, 66-postotni vlasnik ukrajinskog poljoprivredno- prehrambenog holdinga MHP, kako su se raspisali slovenski mediji, kupuje Perutninu Ptuj. To će imati direktne posljedice i za oko 520 zaposlenih u čakovečkom Pipu, koji je sastavni dio Perutnine Ptuj.
Roman Glaser, generalni direktor Perutnine, jedan od zadnjih velikih slovenskih direktora, koje u Sloveniji kolokvijalno nazivaju “Kučanovi old boysi”, poput mantre ponavlja da pojedinosti o eventualnoj akviziciji neće otkrivati dok traju pregovori. Činjenica je, međutim, da je Perutnina Ptuj u velikim problemima, grupa je prezadužena sa 111 milijuna eura duga, od čega je oko 40 milijuna eura, kako pišu slovenske Finance, nastalo zbog promašenih financijskih plasmana u menadžerskim preuzimanjima.
Bogatstvo potencijalnog novog vlasnika Perutnine Ptuj i Pipa Čakovec časopis Forbes procijenio je na 1,16 milijardi eura, a Kosiuka je uvrstio na 931. mjesto najbogatijih Zemljana. Njegov MHP lani je ustvario prihod od 1,1 milijardu eura, što je oko 4 puta više od prihoda grupe Perutnina Ptuj. Može se očekivati da će se ovaj tjedan oglasiti i čelni ljudi čakovečkog Pipa.
V.Trstenjak

Izvor: 3071