Arhiva 24.10.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:47.

Uz svjetski dan mentalnog zdravlja

Povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja, u Zavodu za javno zdravstvo u Čakovcu održan je seminar na temu mentalnog zdravlja mladih. U dva dana predavanja, prezentacija i rasprava aktivisti nevladine udruge Organizacija mladih - Status Natko Gereš, dr. med., i Mislav Mandir nastojali su senzibilizirati stručnu javnost o značaju i mogućnostima korištenja potencijala mladih. O mentalnom zdravlju govorila je i psihologinja ZZJZ-a Berta Bacinger Klobučarić.
- Mi smo se koncentrirali na rad s mladim muškim osobama jer mladići puno češće stradavaju u prometu, teže pokazuju emocije, skloniji su rizičnom ponašanju od ženskih osoba, češće su nasilnici u obitelji. Svojim radom želimo pomoći u formiranju pozitivnih muškaraca i zato smo dosad radili u 120 škola, sa skupinama koje potencijalno mogu predstavljati problematičnu populaciju. Želimo ih naučiti nenasilnom rješavanju konflikata, izražavanju emocija, razvoju vlastitih životnih vještina i sposobnosti, samopoštovanju i samo-spoznaji, radu u kućanstvu. Rodno osviještena praksa može dati jedino pozitivne rezultate i to je naš krajnji cilj - kaže Natko Gereš.
Psihologinja Berta B. Klobučarić istaknula je da su se seminaru odazvali predstavnici Centra za socijalnu skrb, policije, sudstva, školske medicine i drugi.
- Mentalno zdravlje podrazumijeva stanje psihološke dobrobiti u kojem su osobe produktivne, smirene, vedre. To je ujedno odrednica ukupnog zdravlja, dakle, i somatskog zdravlja. Uvjet stvaranja zdravog društva je rad za zdrave mlade ljude. (al)

Izvor: 3052