Arhiva 05.01.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:13.

V Gorčeni kolinje

Nije baš bila drevopokavica, ali leda je na šoderici uz dom Sportsko-rekreacijske udruge Prijatelji Goričan bilo u četvrtak, 30. prosinca, kad su grijući se štamparlinima žganice na -8 ºC, neki članovi Udruge u sedam ujutro oborili, priklali, zasmodili i sharali svinju na početku kolinja kakvog su se svi skupa zaželjeli u ovo ludo i prebrzo vrijeme.
Kolinje v Gorčeni na koje su (od ručka nadalje) bili pozvani svi dobronamjerni sumještani Udruga Prijatelji – kaže organizator Zvonimir Lepoglavec – organizira u prvom redu zato što se tradicionalno kolinje, koje se po kućastvima obavljalo s prvim hladnim danima zime, lijepo - po starinski, polako i s voljom, rijetko gdje više i može naći. A previše je jakih uspomena ostalo na friška jetreca, cvirke, kolinsku juhu, pečenice i druge delikatese da se ne bi, makar na simboličan način, u to lijepo vrijeme vratili jednim zajednički organiziranim kolinjem u prostoru u kojem se i za lijepa vremena okupljaju u sportsko-rekreacijskim aktivnostima.
Sve je bilo po negdašnjem protokolu: čim se svinja digla na galge, mesar je prvo dežurnima za spremanje doručka dao jetra. Dok su se jetra pekla, pa pojela, špek je već bio pripremljen za pečenje cvirki, a kako je mesar Krešo Ribić imao i više nego treba pomoćnika, brzo je bila spremna i sva potrebna logistika za pripremanje kolinskog ručka: juhe, temfanja, sekeli gulaša...
Poslije ručka nadevale su se pečenice, pa onda i pekle na žaru. Sve je išlo uobičajenim redom, dok kmica i sve jača studen nije odredila – ve bi dečki bilo dosta, pojeli smo, spili smo, idemo dimo...
Zabilježio i snimio
Marijan Belčić

Izvor: 2906