Arhiva 30.05.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:44.

Varteks se preko Patafte vratio u igru

Varaždinski Varteks obavijestio je sredinom svibnja Hrvatsku agenciju za nadzor financijskih usluga, Zagrebačku burzu i Čateks Čakovec o nastanku obveze objavljivanja javne ponude za preuzimanje dionica Čateksa Čakovec. Obveza javne ponude za preuzimanje odnosi se na sve dionice Čateksa, a preuzimanja proizlazi iz činjenice da je Varteks posredno došao u vlasništvo 82.973 redovnih dionica (33,7 posto) kojima je raspolagao VIS PROI d.o.o. varaždinskog poduzetnika Davora Patafte. VIS PROI je do vlasništva u Čateksu došao krajem veljače, na javnoj dražbi koju je upriličio Želimir Uršulin, stečajni upravitelj MTČ Tvornice čarapa. Do javne dražbe, vlasnik tih 33,7 posto udjela u Čateksu bila je MTČ Tvornica čarapa u stečaju, odnosno Splitska banka, a VIS PROI i Varteks na javnoj su se dražbi pojavili kao konkurenti, ali je VIS PROI ponudio bolju cijenu - 44 kune po dionici, odnosno 9 kuna više od početne cijene, i tako stekao 33,7 posto upisanog temeljnog kapitala, odnosno 36,92 posto glasova. Za to je ukupno plaćeno 3,650.000 kuna. Zanimljivo je bilo konstatirati da je Uršulin dionice prodao tvrtki čijeg je vlasnika morao izbaciti iz prostora MTČ Tvornice čarapa zbog neplaćanja najma.
Odakle
Varteksu novac?
S druge strane, već su se tada postavljala pitanja kojim to novcem Varteks, koji je u predstečajnoj nagodbi i kojem su država, financijske institucije i Grad Varaždin oprostile oko 167 milijuna kuna duga, namjerava kupiti Čateksove dionice. Cijela priča završila bi na tome kako je VIS PROI na velika vrata ušao u Čateks, što su zaposleni nevoljko prihvatili, međutim, 28. travnja, kako se može iščitati iz Varteksove obavijesti HANFI, Varteks s Pataftinom tvrtkom VIS KG d.o.o. sklapa ugovor o kupoprodaji i prijenosu poslovnog udjela u tvrtki VIS PROI, kojim Varteks preuzima poslovni udio u visini od 50 posto temeljnog kapitala društva VIS PROI, u nominalnom iznosu od 2 milijuna kuna. Već 9. svibnja, prijenos poslovnog udjela proveden je u sudskom registru Trgovačkog suda, a u Varteksu tvrde da su stjecanjem kontrole u tvrtki VIS PROI posredno stekli i dionice Čateksa koje je VIS PROI kupio na dražbi od MTČ Tvornice čarapa u stečaju.
Međutim, u igri je još Čateksovih dionica jer je VIS PROI povezan s društvom FOROL d.o.o. Varaždin, koje ima 1.866 Čateksovih dionica, te tvrtkom VIS PT TEXTILE s 404 Čateksove dionice. I sad malo, samo naizgled komplicirana igra (su)vlasništva - FOROL d.o.o., vlasnik je društva VIS PT TEXTILE d.o.o. i neposredno ga kontrolira. VIS PT TEXTILE d.o.o. vlasnik je društva VIS KG d.o.o. koji je nositelj 50 posto udjela u društvu VIS PROI, koliko u istom društvu odnedavno drži i Varteks.
Formalno, ponudu za preuzimanje Čateksa tako će odraditi VIS PROI d.o.o., pa će u svojstvu ponuditelja dati ponudu svim dioničarima Čateksa radi stjecanja svih dionica ove međimurske tekstilne tvrtke iako je iza cijele priče nekad moćni Varteks. Čeka se rekacija malih dioničara.
Vlado Trstenjak

Izvor: 3083