Arhiva 21.03.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:42.

Veliki uspjeh mlade glazbenice Sare Domjanić

Sedamnaestogodišnja violinistica Sara Domjanić s prebivalištem u Kneževini Lihtenštajn, ali s čakovečkim korijenima, bit će hrvatska predstavnica na Euroviziji mladih glazbenika koja će u svibnju biti održana u njemačkom gradu Kölnu. Sara je odrasla uz glazbu, uz majku Moniku i oca Dražena Domjanića, maestra iz Čakovca. I njezin stariji brat Andreas također je predan glazbenoj umjetnosti.
Saru je peteročlani žiri proglasio najboljom u konkurenciji 7 mladih glazbenika koji su nastupili u četvrtak, 6. ožujka u Zagrebu, uz pratnju Simfonijskog orkestra HRT-a.
Natjecanje je pratio velik broj slušatelja, posebice mladih koji su došli podržati svoje prijatelje i kolege, a glazbeni program s posebnom točkom uokvirio je udaraljkaš Filip Merčep, hrvatski predstavnik na Euroviziji mladih glazbenika 2010. godine koji je tada izborio finale eurovizijskog natjecanja.
Sara Domjanić rođena je u Vaduzu, violinu je učila u glazbenoj školi u Lihtenštajnu, potom na Sveučilištu za umjetnost u Berlinu te Međunarodnoj glazbenoj akademiji Kneževine Lihtenštajn. Osvojila je brojne prve nagrade i posebna priznanja na natjecanjima mladih glazbenika u Lihtenštajnu, Austriji i Švicarskoj. Dobitnica je i prve nagrade na natjecanju Etide i skale 2007. u Hrvatskoj te prve nagrade na natjecanju za komorne glazbenike u Švicarskoj. Do sada bilježi nastupe uz Zagrebačke soliste, Dubrovački simfonijski orkestar, Komorni orkestar Sveučilišta za umjetnost u Berlinu, Varaždinski komorni orkestar i druge.
Eurovizija mladih glazbenika je manifestacija pokrenuta prije 32 godine pod okriljem Europske radiotelevizijske unije. Bijenalno natjecanje za sve instrumentaliste mlađe od dvadeset godina prigoda je za njihovo predstavljanje najširem sloju publike i dobar početak njihovih međunarodnih karijera. (vk)

Izvor: 3073