Arhiva 14.11.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:49.

Veliko Martinje u Sv. Martinu na Muri

“Veliko Martinje u Svetom Martinu na Muri”, kako je nazvana dvodnevna fešta posvećena sv. Martinu, vinu i Danu Općine, pokazala se zaista velikom, unatoč pravom prolomu oblaka u subotu i tmurnom nedjeljnom vremenu. U subotu rano poslijepodne ispod šatora održana je izložba i degustacija vina, jabuka, voćnih rakija i vina od kupine. Zbog kiše, na istom mjestu su pripremana tradicionalna jela, a središnji kulturni događaj bio je koncert ženskog sastava “Grlice”, koje su svojim nastupom, isto kao i u programu svečane sjednice u nedjelju, oduševile publiku. U isto vrijeme započela je i pučka veselica uz svirku Casino benda, koja je potrajala do duboko u noć. U nedjelju, nakon mise, župnik Ivan Herceg blagoslovio je vinsku kapljicu, što je bio uvod u bogatu gastronomsku ponudu i poslijepodnevno natjecanje u kuhanju vinskog gulaša, na kojem je natupilo više od dvedeset ekipa. Potom je održana svečana sjednica Općinskog vijeća na kojoj su govorili predsjednik Vijeća Dražen Crnčec i načelnik Općine Franjo Makovec. Predsjednik i načelnik na sjednici su, uz asistenciju zamjenice načelnika Petre Novinščak, podijelili javna općinska priznanja za 2013. godinu. Prigoda je iskorištena i za zahvalu prošle godine umirovljenoj učiteljici OŠ Sveti Martin na Muri Emiliji Slavković, koja je općini darovala tapiseriju u obliku općinskog grba. Na svečanu sjednicu, između ostalih, odazvali su se župan Matija Posavec i zamjenica predsjednika Skupštine Međimurske županije Petra Kovačić. Dugi nedjeljni dan završen je svirkom benda “Kontra nas”.
V.Trstenjak

Tri zlata za najbolja vina

Udruga voćara, vinogradara i povrćara i ove je godine provela ocjenjivanje vina, a ocijenjeno je ukupno 28 uzoraka. Dodijeljena su samo tri zlata, za traminac Radenka Hažića iz Jurovčaka, za souvignon Branka Hrena iz Gradiščaka i za mješavinu Anđelka Tomšića iz Gradiščaka. Dodijeljeno je 15 srebra, 9 brončanih medalja i jedno priznanje. (vt)

Dobitnici javnih priznanja

Odbor za dodjelu javnih priznanja kojim predsjeda načelnik Franjo Makovec, u sastavu: Martin Srša, Petra Novinščak, Stanko Perčić i Ivan Kutnjak, predložio je, a Općinsko vijeće potvrdilo ovogodišnje dobitnike općinskih priznanja. Zahvalnica je dodijeljena mr. sc. Miloradu Šubiću, za doprinos na razvoju poljoprivrede i stručne savjetodavne djelatnosti na području Općine Sveti Martin na Muri. Milorad Šubić prepoznat je kao popularizator razvoja poljoprivrede ovog kraja. Zahvalnicu je dobio i Vladimir Čerčinović, koji se istaknuo u društvenom radu svoje zajednice kao predsjednik Mjesne zajednice, vijećnik Općinskog vijeća u nekoliko mandata, predsjednik MO-a Jurovčaka, za čiji se svekoliki razvoj zalagao. Mijo Podgorelec zahvalnicu je dobio za doprinos na području društvenog i socijalnog djelovanja te za dugogodišnju službu održavanja cesta u Općini. Osobito se isticao u društvenom i socijalnom djelovanju kao crkveni cemeštar i aktivan član crkvenog odbora. Za osobit doprinos i promociji sportske nogometne edukacije i zdravog načina života među djecom i mladima, zahvalnica je dodijeljena Školi nogometa “Sveti Martin”. Škola djeluje već 4 godine u sklopu NK-a “Polet”, i trenutno u njoj trenira 120 djece. Okuplja djecu i mladež iz 5 gornjomeđimurskih općina, u 6 momčadi starosnih kategorija od 6 do 18 godina života. (vt)

Izvor: 3055