Arhiva 12.12.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:59.

Vesna Bajkovec - najtajnica Hrvatske!

Nakon 33 godine rada u lokalnoj samoupravi, tajnica gradonačelnika Preloga Vesna Bajkovec (52) prvi je put primila nagradu. Po ovogodišnjem izboru u nacionalnoj strukovnoj udruzi Hrvatska poslovna tajnica, Vesna je proglašena jednom od najboljih tajnica u zemlji! Spomenuta strukovna udruga dodijelila je samo pet takvih, ravnopravnih, nagrada u Hrvatskoj. Još 1980. godine, ekonomistica Vesna Bajkovec zaposlila se u tadašnjoj mjesnoj zajednici u Prelogu:
- I u to doba je bilo puno posla - pokojni Franjo Čavlek i ja vodili smo knjigovodstvo za okolne mjesne zajednice (sve do Domašinca), ali i za nogometne klubove iz gotovo cijelog donjeg Međimurja. Ono što pamtim iz tog vremena je posebno zdrava radna atmosfera. Vladalo je prijateljstvo među ljudima te niti jedan posao nije bilo teško odraditi, prisjeća se Vesna.
Međimurska Zagrepčanka
Vesna Bajkovec rođena je u Zagrebu, odakle su njezini roditelji, za poslom, doselili u Međimurje:
- Otac je bio učitelj, majka odgojiteljica i, nakon kraćeg boravka u Istri, gdje im se nije baš dopalo u to vrijeme, uspjeli su dobiti posao u Međimurju koje im je odmah priraslo srcu. Moji roditelji već su živjeli u Cirkovljanu kad me majka nosila te je samo “skoknula” do Zagreba kako bi me rodila. Tako sam ja postala prava Međimurka, kaže Vesna koja je svoju karijeru, nakon mjesne zajednice, nastavila u Općini Prelog, potom i u gradskoj upravi. Bez problema hvata korak s promjenama koje su u njezinoj profesiji česte i korjenite.
- U tome je presudno iskustvo. Puno se toga u lokalnoj upravi mijenjalo tijekom mojih 30-ak godina staža i sve sam novosti uspjela brzo svladati. Ipak, i danas mi se čini da ljudi sa strane ne shvaćaju koliki raspon posla obavljaju poslovne tajnice. Mene često promatrači mogu doživjeti kao osobu čiji je posao podizanje telefonske slušalice i otvaranje vrata gradonačelnikovog kabineta, međutim, to je tek djelić ogromnog posla. Kroz moje ruke i moje računalo prođu svaki gradski dokument, izvješće i priopćenje, uz što sve ove godine pišem i zapisnike sa sjednica Vijeća, nekad Poglavarstva, a danas Kolegija gradonačelnika itd... Zato mi je ova nagrada iznimno draga. Potvrda je dugogodišnjeg nastojanja da svoj posao radim najbolje što mogu, ali istovremeno me i obvezuje da do mirovine ne posustanem. Danas su vremena teška, što se vidi na ljudima koji prolaze i kroz moj ured. S jednakim strpljenjem i osmijehom treba dočekati svaku stranku i nerijetko se za to pripremam ujutro, prije odlaska na posao. Sama sebi govorim kako moram ostati smirena i nasmiješena, bez obzira je li netko prema meni grub ili sam i sama zbog nekog osobnog razloga neraspoložena. U posljednje me vrijeme na poslu opuštaju mladi koje smo zaposlili putem nacionalnih programa. Kad kod mladog čovjeka osjetim žeđ za znanjem, to mi je posebna radost i izazov, kaže Vesna, a mladi iz gradske uprave potvrđuju dvosmjernost emocija. Kažu da je Vesna sjajna učiteljica zbog jezgrovitog i jasnog načina objašnjavanja. Svladala je vještinu ostavljanja osobnih problema u kući i poslovnih problema u uredu te, uz karijeru, podigla dvije kćerke - danas uspješne mlade žene - Maju i Josipu.
Na pitanje kakve su plaće poslovnim tajnicama u lokalnoj samoupravi, dodaje:
- Plaćene smo po najnižem koeficijentu. Nek se i to zna!
Nema čovjeka u preloškom kraju koji se bar jednom u gradskoj upravi nije susreo s Vesnom, a zasigurno nema niti jednog kojem nije znala odgovoriti na pitanje. Vesna pamti ogromnu količinu podataka zbog čega njezini suradnici mirno šetaju upravom - bez podsjetnika. Vesna zna sve: od traženog broja telefona do šifre za plaćanje parkiranja SMS-om.
Vesna je tijekom karijere u preloškoj gradskoj upravi promijenila podosta šefova.
- To mi nikad nije predstavljalo problem. Na novog šefa najlakše mi se naviknuti. Sa svakim sam se do sada dobro slagala, kaže Vesna Bajkovec.
Željka Drljić

Izvor: 3059