Arhiva 12.09.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:32.

Višnjić Jevtić: Nadmašili smo Kubu i doveli Svjetsku skupštinu u Hrvatsku

Hrvatska je članica Svjetske organizacije za odgoj i obrazovanje u ranom djetinjstvu (OMEP) od 2011. godine. OMEP brani i promiče prava djece na odgoj i obrazovanje u svijetu, podržava napredak u dostupnosti visokokvalitetnog obrazovanja i skrbi za djecu. Članovi OMEP-a nisu samo stručnjaci koji se bave odgojem i obrazovanjem, nego sve struke koje promiču dobrobit djece. OMEP je jedina neprofitna organizacija koja ima status savjetnika za rani odgoj pri UN-u i uključena je u rad UNESCO-a.

Iako je Hrvatska po stažu "zelena" među ostalih sedamdeset zemalja članica, njezino članstvo je agilno i predano u radu. OMEP-om Hrvatska predsjeda Čakovčanka Adrijana Višnjić Jevtić, ujedno predsjednica Udruge odgajatelja Međimurske županije "Krijesnica".

Kao predstavnica Hrvatske nedavno je boravila u Washingtonu na Svjetskoj skupštini i konferenciji OMEP-a, na kojoj je s kolegicom Editom Rogulj iz Zagreba izlagala o projektu "Jačanje dječjih socijalnih kompetencija", kandidiranom za nagradu belgijske Evens fondacije. Vrijedi reći kako su priliku za izlaganje imale samo dvije zemlje - Hrvatska i Australija. Na marginama Svjetske skupštine događalo se, ipak, nešto još značajnije za našu zemlju.

Odlučivalo se o zemlji domaćinu Svjetske skupštine i konferencije u lipnju 2017. godine, a favorit je bila Kuba. Uvjerenje da je ta odluka već gotova stvar, pobijeno je posljednjeg dana zasjedanja u Washingtonu i domaćinstvo je pripalo Hrvatskoj. Vijest o tome se među odgojiteljima u Čakovcu proširila zadivljujućom brzinom, zasluge su se pripisivale energičnoj Adrijani V. Jevtić.

- Ispalo je da se nisam dala pokolebati. Nije Kuba bolja od Hrvatske. U okviru prezentacije sam kanila govoriti i o našoj zemlji općenito, pa sam pripremila video isječke o prirodnim ljepotama za koje sam trebala pristup internetu. Ali. Domaćini nisu omogućili korištenje interneta u konferencijskoj dvorani i našla sam se u zabavnoj situaciji. Kuba je bila favorizirana zbog trenutne društveno-političke situacije koja je cijelom svijetu zanimljiva. No, došla sam do interneta, pospremila fotografije Hrvatske u mobitel i dva dana svakome ponaosob pokazivala iz kakve zemlje dolazimo Edita i ja. Objašnjavala sam gdje smo na geografskoj karti i naglašavala da smo mi vrlo sigurna zemlja u kojoj je internet dostupan besplatno. Možda sam bila previše emotivna kad sam sve to radila, ali vidite da se isplatilo. Mi smo već počeli pripreme za održavanje Svjetske skupštine 2017. godine. Bit ćemo odlični domaćini jer ovo je najveća potvrda povjerenja OMEP-a koju smo mogli dobiti, tim više što smo članica tek četvrtu godinu - kaže Adrijana V. Jevtić.

 

Palčevi za Desetljeće ranog odgoja

Projekt "Jačanje dječjih socijalnih kompetencija" izložen u američkoj prijestolnici ušao je među 12 najboljih europskih projekata i biti će predstavljen na konferenciji "Konflikt je važan" (Conflict Matters) ovog listopada u Bruxellesu. Dodajmo ovome da je OMEP-a Hrvatska ostvario suradnju s Vladom RH i pripremio raspravu za zasjedanje UNESCO-a također u listopadu.

- Sad nam preostaje samo držati palčeve da UNESCO proglasi "Desetljeće ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja", jer tad ćemo dobiti još "pogonskog goriva" za brojne inicijative, ideje, programe koji su pripremljeni. OMEP Hrvatska, srećom, čine entuzijasti koji pomiču granice mogućeg, svi su volonteri i svima nama je ovo druga, a nekima i treća radna obveza koja se pokreće na emocije - zaključuje Čakovčanka koja je struku iz cijelog svijeta zainteresirala za Hrvatsku.

Aleksandra Ličanin

foto: Adrijana Višnjić Jevtić je s kolegicom Editom Rogulj u Washingtonu izlagala o hrvatskom projektu jačanja socijalnih kompetencija djece

Izvor: 3150