Arhiva 21.02.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:00.

Vlada najavljuje ukidanje općinskih sudova i državnih odvjetništava!

Župan Matija Posavec, zamjenica Sandra Herman i zamjenik Zoran Vidović proteklog su petka održali prvu od najavljenih mjesečnih redovitih konferencija za novinare na kojoj je najviše riječi bilo o najavljenoj reorganizaciji pravosudnog sustava. Po tom bi se prijedlogu ukinuli prvostupanjski sudovi i općinska državna odvjetništva, a Općinski sud u Čakovcu i Općinsko državno odvjetništvo pripojili bi se Sudu i Odvjetništvu u Varaždinu.
- Smatram, rekao je uvodno župan, da bi ukidanje prvostupanjskih sudova, a jednako tako i ODO-a, na području Međimurja bilo veliki gubitak za naše stanovništvo. Ministar Miljenić u jednom je intervju objasnio da će doći do redukcije u kaznenom djelu sudovanja tako što će kaznene postupke i postupke protiv maloljetnika voditi sudovi u sjedištima, dok će ispostave raditi građanske predmete, s time da će se neki aspekti građanskog prava - na primjer radno pravo, procesuirati u sjedištima. Ukoliko se sagleda samo jedan primjer, postaje jasno da će Međimurcima biti lošija dostupnost sudova, a osim toga, takvo bi rješenje značilo bitno povećanje troškova postupka za sve sudionike u postupku. Čini mi se da bi samo provođenje postupka u praksi bilo znatno otežano jer bi bilo teže osigurati prisutnost svjedoka na ročištima koji bi, umjesto u Čakovec, morali putovati u udaljeniji Varaždin, što bi, osim povećanih troškova, značilo i povećan gubitak vremena. kako se to najavljuje. Osim toga, i zaposleni bi iz Čakovca morali putovati u Varaždin, što je dodatan trošak za državni proračun.
Pripajanje općinskog suda i ODO-a iz Čakovca u Varaždin ne smijemo dopustiti zbog činjenice da je općinski sud i ODO u Čakovcu jedna od zasigurno najpreopterećenijih institucija u zemlji. Regionalizacijom općinskih sudova i ODO-a u Hrvatskoj naša regija obuhvaća ingerenciju suda nad 371.282 stanovnika. Usporedbe radi, u Dalmaciji sudovi obuhvaćaju od 129.140 stanovnika u Dubrovniku, 109.375 u Šibeniku, Zadar 192.336, Karlovac 155.401, Sisak 172.439... Drugim riječima, osim Zagreba i Splita, mreža sudova obuhvaća od 109.000 do 305.000 stanovnika, a Varaždin 371.282 stanovnika. Dakle, ovdje je riječ o očitom nepoznavanju prilika u Međimurju. Ovdje je riječ o činjenici da postoji razlog zašto je toliki broj predmeta obuhvaćen tretmanom ODO-a i Općinskog suda. Ukoliko ne budemo imali formalnu instituciju općinskog suda i ODO-a sa sjedištem u Čakovcu, u velikoj će se mjeri narušiti sigurnost građana, rekao je Posavec, uz konstataciju kako imamo izuzetno centraliziranu državu, ali da se novom regionalizacijom “iz jednog Zagreba stvara 5 manjih Zagreba”.
Župan je dalje naglasio kako je scenarij ovog prijedloga neprihvatljiv za Međimurje, kako iz povijesnih i tradicijskih razloga, tako i iz praktičnih, te je izrazio oštro protivljenje predviđenom teritorijalnom preustroju, uz obećanje da će se založiti da pravosudna tijela na području Županije nastave djelovati na način i u obliku kakav je danas. Nakon pravosuđa, opširno je govorio i o županijskim financijama, gospodarstvu, cestogradnji, Županijskoj bolnici Čakovec, legalizaciji, energetskoj učinkovitosti... Županovi zamjenici kratko su se osvrnuli na teme iz svojih resora, pa je tako zamjenica Herman govorila o prosvjeti, turizmu i kulturi, a zamjenik Vidović o poljoprivedi i aktualnom projektu brendiranja mrkve, celera i peršina.
V.Trstenjak

Statistički podaci govore da je u 2012. godini na ODO Čakovec pristiglo 7.315 predmeta koje je odrađivalo 5 zamjenika općinskih državnih odvjetnika.
U isto vrijeme, Varaždin je imao 6.586 predmeta (729 manje) koje je odrađivalo 7 zamjenika, a Koprivnica 5.753 predmeta (1.562 manje) koje je također odrađivalo 7 zamjenika. Iz toga proizlazi da su po zamjeniku ODO-a prosječno u Čakovcu rješavana 1.463 predmeta, u Varaždinu 941 predmet (522 manje po osobi), a u Koprivnici 822 predmeta (čak 641 manje po osobi). (vt)

Izvor: 3067