Arhiva 31.01.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:00.

Zanimanje za našu Sigurnu kuću

Međimurska županija i Društvo za psihosocijalnu pomoć Čakovec osnivači su Doma za žrtve obiteljskog nasilja - Sigurna kuća Čakovec. Zanimanje za iskustva u osnivanju, financiranju, radu i programima ustanove pokazala je Krapinsko-zagorska županija čije su predstavnice ovih dana posjetile sjedište Međimurske županije i od članica Upravnog vijeća Sigurne kuće čule najvažnije savjete. Zamjenicu krapinsko-zagorskog župana Jasnu Petek, predsjednicu Povjerenstva za ravnopravnost spolova KZŽ-a Tajanu Broz i voditeljicu SOS telefona Martinu Keča ugostili su naš dožupan Zoran Vidović, predsjednik Skupštine MŽ Mladen Novak i predsjednica UV-a Sigurne kuće Roberta Barat.
- Drago nam je što je naša Sigurna kuća prepoznata kao ogledan primjer koji se može slijediti. Napravili smo iskorak, osigurali novac za funkcioniranje i Međimurska županija može vam biti pomoć za sva pitanja, rekao je gošćama Zoran Vidović.
Predsjednik Skupštine Mladen Novak dodao je:
- Za nas je Roberta Barat prvo ime na razini Međimurske županije kad govorimo o zaštiti ljudskih prava. Njezin je angažman javno prepoznat i smatramo da vam može puno pomoći upravo u pitanjima osnivanja i funkcioniranja Sigurne kuće koja kod nas radi puno, a s malo sredstava. Ne zatvaramo oči pred problemima, već smo ih jasno definirali i bavimo se njima.
Istodobno, Krapinsko-zagorska županija našoj je bila velika pomoć u vrijeme osnivanja Obiteljskog centra u Čakovcu. Međusobni savjeti i razmjena iskustava svakako imaju težinu, što je naglasila i zamjenica župana Jasna Petek.
- Želimo napraviti dodatne korake u štićenju ljudskih prava. Dragocjena nam je vaša savjetodavna uloga oko Sigurne kuće. Naš župan Željko Kolar pružio nam je podršku u tome i u zadatak dao da poduzmemo sve potrebno kako bismo tijekom 2014. učinili prve korake u osnivanju ustanove, istaknula je, između ostalog, Jasna Petek.
- Akcijom prikupljanja potpisa pokrenuli smo inicijativu za osnivanje Sigurne kuće tijekom 2007. godine jer pet godina ranije nismo imali podršku za to. Prikupili smo pet tisuća potpisa i potom tjednima čekali da nas tadašnji župan primi. Mediji su nam uvelike pomogli i smatram da je važno da u svim koracima koji govore u prilog zaštiti ljudskih prava, toleranciji i suzbijanju nasilja imate podršku medija, napose lokalnih. U našu Sigurnu kuću možemo primiti sedam osoba, pa radimo na temi njezina proširenja. Od 3. veljače 2010. godine do danas zbrinuli smo sto korisnica/-ka iz naše županije i cijele Hrvatske, među kojima 54 djece. Na 273 upita za primanje štićenika morali smo odgovoriti negativno jer smo bili puni. Godišnji budžet Sigurne kuće je 226 tisuća kuna, a zahvaljujući projektima koje pišemo i kandidiramo, kontinuirano pojeftinjujemo rad ustanove. Za 2014. godinu Županija je u proračunu predvidjela 215 tisuća kuna za Sigurnu kuću. Imamo izuzetno puno donatora, zadivljeni smo senzbilitetom na koji nailazimo, to nam je nemjerljiva pomoć i vjetar u leđa, rekla je Roberta Barat, dodajući niz drugih podataka vezanih uz glavarine i općenito rad s korisnicama i korisnicima Kuće koja će uskoro na puno radno vrijeme zaposliti psihologa.
A. Ličanin

Izvor: 3066