Arhiva 04.04.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:42.

Zašto je smijenjen predsjednik Upravnog vijeća Ljerkarne Čakovec?!

Župan Matija Posavec (HNS) nedavno je smijenio predsjednika Upravnog vijeća Ljekarne Čakovec, HSS-ovca Marijana Glavinu. Objašnjenje o razlozima smjene od župana je na protekloj sjednici Županijske skupštine tražio Glavinin stranački kolega Zvonimir Siladi. Posavec je razrješenje obrazložio time “da svatko tko je na određenoj poziciji ima svoju odgovornost, svoja prava i obveze”.
- Od osoba koje je u upravna vijeća predložila Županija, a tako je bilo i s Glavinom, očekuje se da provode politiku Županije. Predsjednik UV-a Ljekarne nije želio provoditi smjernice koje županijska vlast provodi i za koje ima legitimet. U takvom slučaju postoje samo dvije mogućnosti - ili ćemo ga smijeniti ili će sam odstupiti. Smijenili smo ga, i tako ćemo učiniti sa svakim jer su preozbiljna vremena, zaključio je Posavec daljnju raspravu o smjeni predsjednika UV-a.
Aktualni župan (baš kao i njegov prezimenjak, bivši župan Josip Posavec prije pet godina) odlučio je potražiti strateškog partnera za Ljekarnu Čakovec, za što bi jednokratno uprihodovao oko 12 milijuna kuna. Strateški bi partner zauzvrat na policama držao do 75 posto vlastitih proizvoda.
Na taj je način bivši župan namaknuo 15 milijuna kuna iako mu je prvotna namjera bila prodaja Ljekarne Čakovec, što je tada spriječila Vlada RH. Protiv Jože Posavca tada je skočio SDP, koji je župana prijavio Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja, ali i Državnom odvjetništvu. Josip Posavec u više je navrata istražiteljima davao iskaz o tom slučaju na koji niti dandanas nije stavljena točka.
Koliko su god tada bili protiv, sada je SDP dao potporu aktualnom županu oko raspisivanja javnog natječaja za odabir strateškog poslovnog partnera Ljekarne Čakovec, što je odmah protumačeno “vezanom trgovinom” oko ravnatelja Muzeja Međimurja, SDP-ovca Vladimira Kalšana. Istina, SDP-ovka Nadica Jelaš (koja je kod glasanja bila suzdržana) navodno je oko te teme prilično “izmasirala” župana Matiju Posavca na odboru za financije, održanom uoči sjednice Skupštine. Sada SDP-ovci tvrde da su podržali raspisivanje natječaja kako bi se vidio interes, ali da će nakon odluke Povjerenstva i davanja prethodne suglasnosti Skupštine Skupština na kraju sve morati potvrditi. Tada bi koalicijski partner županu mogao prirediti neugodna iznenađenja. Smijenjeni predsjednik UV-a potvrdio nam je da je razlog za njegovu smjenu protivljenje najavljenom traženju strateškog partnera. Glavina tvrdi da će ponovno uvođenje strateškog partnera nanijeti veliku štetu ustanovi, a uloga Upravnog vijeća upravo je štititi njezin interes.
- Svi su znali moj stav i ja ga nisam skrivao, a smijenjen sam jer nisam želio podržati ovu ideju. Od pet članova Upravnog vijeća, mene i još dvoje postavila je Županija, a dva člana su iz redova zaposlenika Ljekarne. Da me nije smijenio, županu ne bi prošao natječaj, potvrdio nam je Glavina. (vt)

Izvor: 3075