Arhiva 14.08.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:48.

Zašto kasni isplata subvencija?

Međimurska je županija na ime subvencija u poljoprivredi za 400 korisnika već godinama dužna 1,3 milijuna kuna - preciznije, 1,338.937,42 kune, i to za 2010 godinu. Tek nedavno su isplaćena sva zaostala dugovanja poljoprivrednicima za 2009. godinu, a dobra je vijest da je konačno počela isplata subvencija i za 2010. Uostalom, aktualna je vlast obećala da će riješiti taj dugogodišnji problem, pa je počela s isplatom. Novac je osiguran u proračunu, najavljenim rebalansom koji će biti donesen na predstojećoj izvanrednoj sjednici Skupštine zbog besplatnih udžbenika. S te stavke nije skinuta niti jedna kuna, tako da straha ne bi trebalo biti. Međutim, od 1,3 milijuna kuna duga,  dosad je isplaćeno tek 50 tisuća kuna, a onda se stalo s isplatom, što u Županiji objašnjavaju tehničkim poteškoćama. Unatoč svemu, zamjenik župana Zoran Vidović (HSS), zadužen za poljoprivredu, optimistično najavljuje da će dug u potpunosti biti riješen do kraja godine.

*Tehnički problemi

S predstavnicima udruga, potvrdio nam je Vidović, već je bilo dogovoreno da se s isplatom zaostalih subvencija krene 15. srpnja, ali došlo je do neočekivanih “tehničkih” problema. Napravljena je analiza te je utvrđeno da ukupno 400 korisnika ima pravo na isplatu subvencija za 2010. godinu. Dosad je isplaćeno tek 50 tisuća kuna, ali to je samo zbog toga jer je nastao problem s IBAN-om (međunarodni broj bankovnog računa koji je u Hrvatskoj u obveznoj uporabi od 1. lipnja 2013. godine, op. nov.), a dodatno, kod PBZ-a, uz obvezu IBAN-a, mijenjali su se i brojevi žiroračuna. Mislili smo da ćemo to riješiti automatizmom, međutim, to se sada mora odrađivati “ručno”, i to tako da svakog korisnika moramo osobno kontaktirati. Očekujem da ćemo možda već ovaj tjedan  isplatiti još oko 160 tisuća kuna, ali sigurno će ova tranša biti isplaćena do kraja kolovoza.

Školske knjige i 

subvencije za junice

Na pitanje zašto se, ako je novac već predviđen proračunom, ne isplati cjelokupan iznos duga, Vidović odgovara da bi to moglo dovesti u pitanje likvidnost Županije. Naime...

- Činjenica je da moramo paziti na likvidnost jer imamo financijski teret vezan uz besplatne školske udžbenike za osnovnu školu. Do 24. kolovoza moramo osigurati 3 milijuna kuna (50 posto cjelokupnog iznosa, op. nov.) za avansno plaćanje udžbenika, što će malo otežati isplatu subvencija, pa ćemo s daljnjim isplatama najvjerojatnije krenuti u rujnu. Ostatak od oko milijun kuna isplatili bismo u rujnu, listopadu, studenome i prosincu, za što bi mjesečno trebalo osigurati po 250 tisuća kuna. Naravno, sve to ovisi o priljevu novca, a ako se dogodi čudo, pa uspijemo prodati kakvo zemljište, to bi svakako u velikoj mjeri olakšalo isplatu.

Sa županom sam dogovorio da se pokušamo držati obećanja, tako da tih 1,2 milijuna kuna probamo isplatiti do kraja godine u cijelosti. Jest da to izgleda optimistično, ali kao odgovorna vlast morat ćemo naći model. Naravno, ne smijemo si  dopustiti da ugrozimo kompletnu likvidnost Županije, ali moramo skinuti ovaj teret s vrata i poljoprivrednicima platiti sve dugove.

V.Trstenjak

 

12 osnova

Županija je  poljoprivrednicima dužna subvencije po 12 osnova: okrupnjavanje zemljišta, nabava plastenika, ekološka proizvodnja, nabava sadnica, postavljanje mreža za zaštitu od tuče, rasplodne koze i jarčevi, premije osiguranja, analiza tla, osjemenjivanje junica, testiranje uzgojno valjanih životinja, nabava rasplodnjaka i nabava nazimica...

Izvor: 3094