Arhiva 04.07.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:47.

Zašto Međimurci ipak neće besplatno dobiti vojarnu?

Uzalud su, čini se, župan Matija Posavec, a prije njega i bivši župan Ivica Perhoč, lobirali u vrhu države za prijenos vlasništva nad bivšom čakovečkom vojarnom i vojnim poligonom Međimurskoj županiji bez naknade. Još prije nekoliko tjedana, skidanje milijunske obveze na ime obeštećenja države činilo se sasvim izgledno. Optimistična je bila i prva potpredsjednica Vlade, ministrica Vesna Pusić na svečanoj sjednici Županijske skupštine, a početkom svibnja načelnu je podršku dao i predsjednik Vlade Zoran Milanović. S problemom je, naravno, bio upoznat i predsjednik Ivo Josipović. Pusić, Milanović i Josipović su otišli, a župan Posavec ostao je sam koprcati se sa svojim javno datim obećanjem Međimurcima da će problem riješiti. Sada se čini da ipak neće i da će Međimurska županija morati platiti izgradnju tri vojna skladišta koja će nas koštati 9,8 milijuna kuna.

Pišem ti pismo...

Naime, 29. travnja županu Posavcu stiglo je pismo ministra obrane RH Ante Kotromanovića da Ministarstvo obrane Republike Hrvatske nije suglasno  s prijedlogom da se skine obveza Međimurskoj županiji, jer u financijskom planu MORH-a za 2014., 2015. i 2016. godinu nisu planirana financijska sredstva koja bi se mogla prenamijeniti za izgradnju spomenutih skladišta za Oružane snage. A skladišta se moraju izgraditi “zbog prihvata i implementacije NATO standarda na području skladištenja i čuvanja ubojnih sredstava”.

- Financijska sredstva sasvim će sigurno trebati osigurati, no ako u ovom trenutku MORH zaduži Međimursku županiju da osiguramo 9,8 milijuna kuna. To će biti veliki problem za funkcioniranje Županije, potvrdio nam je župan Matija Posavec u opširnom odgovoru na pitanje o sudbini vojarne i poligona.

”Poklon” vrijedan 10 milijuna eura

Podsjetimo, Vlada RH Ugovorom o prijenosu prava vlasništva iz 2007. godine uvjetno je prenijela vlasništvo nad objektima i zemljištem bivše vojarne Hrvatske vojske u Čakovcu, zgrade Časničkog doma u Čakovcu te zemljišta poligona na Međimursku županiju, što je tada bilo procijenjeno na 70-ak milijuna kuna. Županija je kao naknadu za prenesenu imovinu trebala osigurati poslovni prostor za potrebe Ureda za branitelje te financirati izgradnju deset skladišta za potrebe Hrvatske vojske, što bi koštalo 26 milijuna kuna. Prostor bivše vojarne popunjen je “javnim sadržajima” (REDEA, TIC, Veleučilište...), a župan Posavec tvrdi da je od 2007. do danas u objekte u vojarni uloženo više od 40 milijuna kuna. Nakon dugih pregovora, još za vrijeme bivšeg župana, donesena je odluka o djelomičnom skidanju tereta, čime su obveze Međimurske županije smanjene na obvezu financiranja izgradnje triju skladišta, ukupne vrijednosti oko 9 milijuna kuna, a država je skinula i teret s većeg dijela nekretnina. Ali, ostao je teret na većem dijelu bivšeg poligona Gmajna koji se nalazi na području Općine Pribislavec.

“Obećali su mi...”

- Taj teret i dalje nam predstavlja otegotnu okolnost kod detaljnog planiranja namjene tog prostora jer nam onemogućava prijavu na europske fondove te otežava pregovore s potencijalnim investitorima. Uz sve ovo, navodim i činjenicu da je velika većina objekata koje je Hrvatska vojska proglasila neperspektivnima, jedinicama lokalne ili regionalne samouprave dana bez uvjeta i naknade. O tome sam razgovarao s Vesnom Pusić, Zoranom Milanovićem i Ivom Josipovićem te sam cijelo vrijeme dobivao garancije i obećanja da će sve biti riješeno, a prilikom nedavnog posjeta premijera Milanovića rečeno je da država neće stajati na putu razvoju gradova i županija...Rješenje ovog pitanja za mene je izuzetno važno, čak ne toliko više financijski, koliko simbolična poruka pravednosti prema Međimurju i Međimurcima. U zadnja dva tjedna ponovo sam razgovarao s prvom potpredsjednicom Vlade, ministricom graditeljstva, ravnateljem Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, predstavnicima MORH-a... Nažalost, u tim razgovorima spominjalo se da Državno odvjetništvo neće dati pozitivno mišljenje na taj prijedlog, no, ne vidim razlog zašto ne bi, pa još uvijek vjerujem Vladi RH i obećanjima da će sve biti pozitivno riješeno i učinit ću sve da se to tako i realizira, kaže Posavec.

Župan pri tome zaboravlja činjenicu da je, prema svim planovima, prostor bivšeg poligona namijenjen komercijalnim sadržajima, a da za takve sadržaje nikome u Hrvatskoj MORH, odnosno država nisu oprostili niti kunu.

 

Izvor: 3087