Arhiva 28.11.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:49.

Zašto svojataju Vukovar?

U samom uvodu mog pisma moram naglasiti da sam dragovoljac-branitelj Domovinskog rata, iako nisam pristalica da se ističe, što često čine naši mediji, kao da je to zanimanje. Ovom prigodom kada pišem o događajima vezanim za aktivnosti djela branitelja, moram to naglasiti kako ne bi bio krivo shvaćen. Vjerujem da će se mnogi istinski branitelji složiti s mojim stavovima. Prateći ova zbivanja u i oko Vukovara i najave događanja na Dan sječanja na žrtve Vukovara.
Ako su uzrok ovakvim anarhičnim ponašanjima djela građana i stvorene tenzije u Vukovaru samo postavljene ploče s dvojezičnim pismom, onda tu krivnju djelomično snosi Vlada Hrvatske, a djelom dio građana i branitelja okupljenih oko tzv. stožera za obranu hrvatskog Vukovara. Vlada snosi krivicu što nije dosljedno provodila Ustav i zakon kada je od strane Stožera došlo do uništavanja državne imovine, kršenja Ustava RH i stvaranja nereda, već je svojim inertnim ponašanjem dozvolila dijelu građana okupljenih oko Stožera da stvara tenzije, nesigurnost i anarhiju, dozvolila da Stožer figurira kao neki državni organ i nametne Vladi svoju politiku u jednom gradu, prijeti i postavlja uvjete Vladi RH. Vjerujem da je svima pa tako valjda i Vladi poznato da je Stožer ili Štab glavni organ za upravljanje vojnim jedinicama. Zar Vlada u pravnoj državi nije morala reagirati na formiranje nekakvog ratnog tijela kao što je Stožer za obranu hrvatskog Vukovara? Pa tko je izabrao ili imenovao taj stožer ili je to samozvano tijelo? Sa kojim vojnim jedinicama stožer upravlja? Od koga ili čega brani hrvatski Vukovar?
Zar je moguće da u jednoj slobodnoj zemlji, članici EU djeluje po vojnoj terminologiji, vojno tijelo-Stožer kao pandam državnim vojnim organima. Ako je članovima Stožera povod za ovakova ponašanja postavljene ploče s dvojezičnim pismom bilo bi im daleko učinkovitije da pokrenu legalne pravno-političke akcije za promjenu Zakona, koji reguliraju tu materiju, a ne ignorirati i kršiti pozitivne propise i stvarati anarhiju. Kao branitelj, koristim ovu prigodu da istaknem svoje duboko poštovanje i pijetet prema stradalim-poginulim braniteljima i njihovim obiteljima, ne samo Vukovara, već svima ma gdje su položili svoje živote za Hrvatsku.
Jedan od zahtjeva Stožera za obranu hrvatskog Vukovara je da se Vukovar proglasi mjestom posebnog pijeteta. Zar članovi stožera znaju tko je sve položio svoj život za Hrvatsku u Vukovaru? U Vukovaru su poginuli mnogi branitelji iz Čakovca, Varaždina, Zagreba i drugih mjesta, nažalost još se za mnoge iz tih mjesta nezna gdje su njihovi grobovi. Zar su životi branitelja iz Vukovara vrijedniji od života branitelja iz Čakovca, Varaždina i drugih mjesta? Zar se Domovinski rat nije vodio u Kninu, Dubrovniku, Varaždinu, Zadru, Čakovcu? Rat se vodio u čitavoj Hrvatskoj za Hrvatsku i zašto onda i tu danas stvarati razlike, iznimke i podjele branitelja zbog mjesta stradanja, jer svi su oni stradali za isti cilj - slobodu, ma gdje god to bilo.
Često se s pravom ističu pojedina mjesta kao stradalnici rata i zaista ima mjesta i krajeva u kojima su bile najveće žrtve, ali zar nisu stradalnici Domovinskog rata svi građani Hrvatske i dugo će još osjećati posljedice rata, jer da nije bilo rata danas bi vi i ja i svi građani Hrvatske imali radna mjesta, plače za svoj rad i zaslužene mirovine, te život dostojan čovjeka.
Na žalost dok su branitelji ginuli pojedini veliki “domoljubi” iskoristivši ratne strahote izmislili su pljačku svog naroda zvane pretvorba i privatizacija. Ova zločinačka djela (pretvorba i privatizacija) Deklaracijom Sabora Hrvatske proglašene su kao ratni zločin i kao takova djela ne zastarjevaju, međutim, njihovi protagonisti i ratni profiteri i danas uživaju ratni plijen, a popularno rečeno (državne nadležne institucije) spavaju miran san. Nije li to nečinjenje saučeništvo?
Vlade Sanadera i Kosor svojom dodvorničkom i populističkom politikom nastavili su pljačkom svoga naroda na što ukazuju i optužnice, no, suđenje Sanaderu i njegovom “društvu” je farsa, zabavna sapunica i trošenje naših novaca. Istovremeno su od djela branitelja stvorili državu u državi, posebno Kosor koja je udvostručila braniteljsku populaciju. Sigurno da dio krivnje za ovakovu situaciju snosi i ministarstvo branitelja. Stvarali su veliku pompu oko objave Registra branitelja, koji je imao za cilj otkriti lažne branitelje, a time poboljšati status i dignitet istinskih branitelja, međutim, ostalo je samo na riječima.
Stoga apeliram na sve istinske branitelje, ujedinite svoje udruge i stožere u cilju otklanjanja uzroka, a ne posljedice ove teške situacije, ne samo u Vukovaru, već u svim mjestima. Uzroci ovako teškog stanja u Hrvatskoj je prvenstveno preskupa državna vlast od Sabora, preko raznih ministarstava, agencija, savjetnika sa uhljebljenim podobnicima, onih naših kako bi Šeks nazvao (čudnovatim kljunašima) prekobrojnim općinama i županijama. Sve je to balans i teret građanima Hrvatske. Stoga dragi branitelji usmjerite svoje pozitivne energije i snage u otklanjanje ovih uzroka teške situacije svog naroda. Ako ste znali i mogli osloboditi svoj narod, onda je vaša sveta zadaća čuvati tu slobodu. Pokrenite svoje aktivnosti i snage na nadležne institucije da procesuiraju počinitelje ratnog zločina u pretvorbi i privatizaciji, a i pljačke poslije rata.
Vjerujte ima još mnogo “Sanadera” koji uživaju u opljačkanim dobrima svog naroda, oni su tu, kreću se među nama i glumataju poštene i uspješne građane. Ako uklonimo te uzroke, vjerujte bit će novaca za radna mjesta, vrtiće, škole, tvornice i nestat će nesuglasica i tenzija.
N. Pintarić,
zabrinuti branitelj RH

Izvor: 3057