Arhiva 27.12.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:58.

ZDRAVSTVENA USTANOVA U OREHOVICI: Umrle 3 osobe

Od 5. prosinca traje bitka s epidemijom u Domu za psihički bolesne odrasle osobe u Orehovici koja je mobilizirala međimursko zdravstvo i pokazala ga u, dosad, neviđenoj snazi! Sve je počelo 5. prosinca, kada je epidemiolozima Zavoda za javno zdravstvo prijavljeno više oboljelih s istim simptomima (kašalj, povišena tjelesna temperatura - oko 38 stupnjeva) koji su upućivali na infekciju dišnog sustava. Priča je proteklih dana “procurila” u javnost i počela rasti, poprimajući prijeteće dimenzije: od verzije da su se štićenici Doma porazbolijevali od cjepiva protiv gripe do horor verzije da ih je umrlo na desetke!
U Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije od ravnateljice ustanove Marine Payerl - Pal, dr. med., spec. mikrobiologije s parasitologijom, dobivamo detaljno objašnjenje:
- Nakon što nam je prijavljeno više oboljelih s istim simptomima infekcije dišnog sustava 5. prosinca, već sljedeći dan naša se ustanova uključila primjenom niza propisanih mjera za takve slučajeve. U danima koji su uslijedili, od 171 štićenika ovog doma, oboljelo ih je 40-ak. Dvanaest ljudi razvilo je težu kliničku sliku bolesti, a 11 ih je hospitalizirano s dijagnozom upale pluća. Nažalost, troje štićenika je umrlo - dvoje u Županijskoj bolnici u Čakovcu, a jedan u Domu. Kod umrlih osoba radilo se o komordibitetu, što znači da su već ranije bolovali od teških, neki i od malignih oboljenja, zbog čega im je oslabljen imunološki sustav te je uzročnik za njih bio fatalan, pojašnjava doktorica Payerl - Pal.
Epidemiolozi Zavoda bdjeli su danonoćno nad štićencima i djelatnicima Doma te mobilizirali sve zdravstvene snage ove županije, ali i države!
- Odmah smo pokrenuli suradnju s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo te isključili legionelu i virus gripe kao moguće uzročnike epidemije. Važno je napomenuti da su još tijekom studenoga svi štićenici ovog doma, smješteni u stacionaru, cijepljeni protiv gripe, što je jedan od pokazatelja skrbi za korisnike, isto kao i pravovremeno reagiranje i suradnja odgovornih osoba u Domu s nama tijekom ove delikatne situacije. Uzročnik još uvijek nije potvrđen te u narednim tjednima očekujemo potvrdu iz Zagreba - no, sumnjamo na Mycoplasmu pneumoniae. Taj, ne osobito virulentan mikroorganizam, kod većine će osoba izazvati tek minimalne poteškoće, poput umora, dakle, poteškoće koje se “prehodaju”, a da čovjek ni ne posumnja da je pod infekcijom, prije nego što se organizam sam obrani. No, kod osoba čije je zdravlje, odnosno imunološki sustav, načeto teškim bolestima, infekcija ovim uzročnikom može biti čak letalna, slično kao kod gripe. Širenju uzročnika pridonijelo je i pogodno, zimsko, doba godine te boravak u zatvorenom prostoru, što je osobito izražen element kod štićenika smještenih u stacionaru. U orehovičkom domu simptome infekcije nije razvio nitko od zaposlenika, no, kako ovakva pojava nije do sada zabilježena, odlučili smo, nakon dodatnih konzultacija s kolegama iz HZJZ-a, krenuti s kemoprofilaksom te su antibiotike primili i svi neoboljeli štićenici i osoblje. U međuvremenu, hospitalizirani korisnici Doma otpušteni su, osim jedne osobe koja je zadržana u bolnici zbog drugih zdravstvenih problema. Proteklih dana nismo zabilježili novi slučaj obolijevanja te vjerujemo da je ova epizoda završila. Konačan rasplet dobit ćemo s potvrdom uzročnika, kad analize u Zagrebu budu dovršene, kaže ravnateljica ZZJZ-a Međimurske županije M. Payerl - Pal, dr. med.
Međimursko se zdravstvo nenadano našlo pred velikim izazovom i pobijedilo ga profesionalnošću i ujedinjenjem. Mobilizirane su sve stručne snage koje su zaustavljanjem epidemije pokazale da su dorasle stvarnosti, više nego što ijedna vježba može pokazati.
- Osim što je naša epideomiološka služba radila danonoćno i profesionalno, na izvanredan odgovor naišli smo na svim razinama. Uz suradnju u samom Domu u Orehovici, svoj je doprinos dala Županijska bolnica i njezino povjerenstvo za bolničke infekcije, kao i Ljekarna Čakovec u kojoj su nam pravovremeno osigurali potrebne količine antibiotika. O situaciji smo izvijestili Ministarstvo zdravlja, a zbog potpunog razumijevanja, važno je napomenuti da ova situacija nije zahtijevala obavještavanje javnosti o slučaju jer stanovništvo nije bilo ugroženo, kaže doktorica Payerl - Pal.
POSJETI OGRANIČENI
Ravnateljica Doma za psihički bolesne odrasle osobe u Orehovici Emilija Mustač također vrlo otvoreno govori o situaciji i novom režimu posjeta:
- Prema naputku HZJZ-a, zasada su posjeti još uvijek ograničeni i posjetitelji se s našim korisnicima eventualno susreću u holu zgrade. Nema ograničenja za korisnike koji će blagdane provesti sa svojim obiteljima - mogu otići bez ikakve opasnosti za sebe i druge. Svi su nam oboljeli prizdravili i nadamo se da je problem iza nas, kaže E. Mustač.
Željka Drljić

Izvor: 3061