Arhiva 01.12.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:51.

ZIMSKI UVJETI NA CESTI

Podsjećamo sve vozače da je u vremenu od 15. studenoga 2014. do 15. travnja 2015. godine u primjeni Odluka o obveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj („Narodne novine“ broj 145/13.).

Ovom Odlukom određene su dionice na kojima je za sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika, izuzev vozila Oružanih snaga RH, u navedenom razdoblju obvezna uporaba zimske opreme.

Na području Međimurske županije ova Odluka se odnosi na dionicu autoceste A4, od graničnog prijelaza Goričan (granica s Republikom Mađarskom) do mosta rijeke Drave.

Također, u spomenutoj Odluci naveden je popis svih zimskih dionica na koje se odnosi obveza uporabe zimske opreme.

 

ZIMSKA OPREMA

 

Pravilnikom o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cesti („NN“ br. 51/10, 84/10 i 145/11) propisano je sljedeće:

Pod zimskom opremom motornih vozila čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tona, prema ovom Pravilniku, podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače.

Pod zimskom opremom autobusa podrazumijevaju se lanci na pogonskim kotačima ili zimske gume (M+S) postavljene na pogonske kotače, a autobusi i teretna vozila koja zbog tehničkih razloga ne mogu postaviti lance na pogonske kotače moraju imati zimske gume (M+S) na pogonskim kotačima.

Na vozila se ne smiju postavljati gume s čavlima.

Gume na istoj osovini vozila moraju biti jednake po dimenzijama, nosivosti, brzinskoj karakteristici, vrsti (zimske, ljetne), konstrukciji (radijalne, dijagonalne itd.) i marki/tipu (proizvođaču).

 

Tijekom mjeseca kolovoza 2014. godine na snagu je stupio Pravilnik o održavanju ceste NN 90/14, kojim je određeno održavanje prohodnosti cesta u zimskom razdoblju prema razini prednosti, te je na brzim cestama i autocesti osigurana prohodnost 24 sata, a u slučaju iznadprosječnih padalina osigurava se prohodnost jednog prometnog traka. Na državnim cestama osigurava se prohodnost u vremenu od 5 do 22 sata, a u slučaju prosječnih padalina osigurava se prohodnost s mogućim zastojima do 2 sata u vremenu od 22 do 5 sati, a u slučaju iznadprosječnih padalina osigurava se prohodnost jednog prometnog traka s mogućim zastojima do 2 sata u vremenu od 22 do 5 sati. Na županijskim cestama osigurava se prohodnost u vremenu od 5 do 22 sata,  a u slučaju prosječnih padalina osigurava se prohodnost s mogućim zastojima do 2 sata u vremenu od 22 do 5 sati, a u slučaju iznad prosječnih padalina osigurava se prohodnost jednog prometnog traka s mogućim zastojima do 2 sata u vremenu od 20 do 5 sati. Na lokalnim cestama osigurava se prohodnost u vremenu od 7 do 20 sati, a u slučaju prosječnih padalina osigurava se prohodnost s mogućim kraćim zastojima, a u slučaju iznadprosječnih padalina  s mogućim zastojima do jednog dana. Pravilnik podrazumijeva da je brza cesta i auto cesta prohodna ako visina snijega na kolniku ne prelazi 10 cm, a na drugim cestama 15 cm i ukoliko je promet moguć s vozilima koja imaju zimsku opremu.

Izvor: 3110