Arhiva 05.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:44.

Župan Matija Posavec: Imam žestok tempo!

Prije točno godinu dana, 2. lipnja 2013. godine održan je drugi krug lokalnih izbora na kojem je za mjesto župana pobjedu odnio Matija Posavec (HNS) iz Čakovca. Iako su mnogi bili skeptici, najmlađi župan u Hrvatskoj dobro se snašao u svom poslu koji obavlja s puno entuzijazma, ali i ljubavi prema rodnom kraju. Bio je to povod za razgovor u kojem je govorio o razvoju i budućnosti Međimurja, o suradnji s koalicijskim partnerima, ali i politički osjetljivom trenutku jer mu je prva zamjenica Sandra Herman prešla u Čačićevu stranku u osnivanju.
Prošlo je godinu dana otkako je koalicija HNS-SDP-HSS-HSLS osvojila vlast u Međimurskoj županiji, a Vi postali župan. Kako ocjenjujete to razdoblje svog mandata?
- Vrijeme u kojem živimo, pa i bavljenje politikom teško je, ali ako radite s energijom, voljom i vjerom da može biti bolje, onda je podnošljivije. Ogromno povjerenje dobiveno na izborima prije godinu dana dovelo nas je na vrh, a često puta je lakše doći na vrh, nego se na njemu i održati. Povjerenje koje trenutno uživamo puno je veće nego na izborima i drago mi je što su građani prepoznali trud, zalaganje, predanost poslu mojih suradnika i mene, a upravo nam to daje snagu za dalje. Nažalost, trebat će još vremena da sve dođe na svoje mjesto ali trudimo se, radimo i uspjet ćemo.
Čime se mospohvaliti? Na što ste ponosni?
- Ono na što sam osobno ponosan je da svojim primjerom ponašanja i funkcioniranja u politici dajem doprinos vraćanju povjerenja naših građana u politiku. Također, Međimurje se više ne promatra kao nevažnu županiju, već se sve više koristi kao primjer ostalima u Hrvatskoj, a u mnogočemu smo ispred drugih, bolji od drugih. Uspjeli smo se nametnuti u nacionalnim okvirima, puno se više govori, piše i čuje o nama, ali ne bez razloga, već upravo po uspješnosti našega rada. Naš najveći ponos je nekoliko puta izrečena činjenica da - kad bi cijela Hrvatska funkcionirala po modelu koji smo ovdje postavili, onako kako Međimurci rade, bili bismo puno bolja, bogatija, sretnija i pravednija zemlja.
Navedite barem pet razloga!
- Nastavili smo projekt besplatnog prijevoza za učenike srednjih škola. Imamo najefikasniji sustav u državi u izdavanju potrebnih dozvola, prvi uvodimo e-građevinske dozvole, uvodimo sustav Županija bez papira, povećali smo podršku našim projektima iz ministarstava, prezentiramo se van granica Hrvatske, jačamo turizam, sve više nas se uključuje u asocijacije na državnoj i europskoj razini… ukratko, bilježimo niz pozitivnih trendova.
Što još niste napravili, a željeli biste?
- Želio bih puno toga, u prvom redu, završiti projekte koji su u tijeku - od dvorana u Orehovici, Svetom Jurju na Bregu, Gimnaziji, ali započeti s nekoliko novih kapitalnih objekata u zdravstvu, školstvu i cestogradnji. Ukratko, ono što je realno, što nam je prijeko potrebno, na što čekamo godinama i čime dižemo standard razvijenosti jedne regije.
Manje plaće,
ali i manje
nezaposlenih
Koliko ste zadovoljni stanjem u gospodarstvu?
- U odnosu na druge hrvatske regije, ovdje još relativno dobro funkcioniramo. Po nezaposlenosti smo 4% bolji od prosjeka Hrvatske. Dakle, imamo stanje u kojem činimo 2% stanovništva Hrvatske i 2% poduzetnika, a rezultati su više od 4% ukupnog izvoza Hrvatske, dvostruko manji uvoz od izvoza, u vrhu smo po postotku udjela u broju poduzetnika s dobiti, po rastu prihoda te dobiti nakon oporezivanja.
Sve to s 22% manjim prosjekom plaće u odnosu na Hrvatsku i 40% u odnosu na grad Zagreb. Ali ipak, kad u Međimurje dođe domaći ili strani investitor, za 8 dana dobije sve potrebne dozvole. Radimo na povezivanju i promociji našeg gospodarstva s drugim regijama i zemljama, osobno primim svakog zainteresiranog investitora, povezujemo se s državnim agencijama i očekujem rezultate.
Kakva je budućnost Međimurja? Koje grane (poljo)privrede treba razvijati, u kojem smjeru ići?
- Mi smo proizvozna županija malog i srednjeg poduzetništva i imamo niz uspješnih gospodarskih primjera. Srećom, velika većina naših poduzetnika nije čekala pomoć države ili ovisila o državnim investicijama, nego su sami nalazili posao u inozemstvu, dokazali se kvalitetom svojih proizvoda te već šestu godinu bilježimo pozitivan saldo, a u zadnje vrijeme dvostruko više izvozimo nego uvozimo, i to 90% u zemlje EU-a. Želja mi je učiniti sve na daljnjem privlačenju investicija, za što osiguravamo sve uvjete više nego igdje u Hrvatskoj. Želja mi je veću podršku dati poljoprivrednicima, inicijativom za širu proizvodnju međimurske marmelade, sušara, bučinog ulja, čipsa od jabuke, vina…
To su kvalitetni ekološki proizvodi koji će uvijek svoje mjesto naći na tržištu. Očekujem inicijativu samih poljoprivrednika, njihovo udruživanje a imat će svu pomoć Županije. U ovom trenutku obavljam razgovore vezane uz investitore u tekstilnu industriju i plasman naših poljoprivrednih proizvoda.
Nekima
smetaju moja „pravila igre“
Kako surađujete s koalicijskim partnerima, posebno sa SDP-om? Bilo je i nekih nesuglasica!
- Otkako sam preuzeo funkciju župana, nastojim čim manje politizirati i strančariti, a više raditi. Konkretno, argumentirano i, ponekad, beskompromisno. Očekujem rezultate, imam žestok tempo i to tražim od svih svojih suradnika i koalicijskih partnera. S kolegama u SDP-u imam korektnu suradnju i vjerujem da će takva i ostati. Ali činjenica je da sam, sukladno funkciji i izbornim rezultatima, najodgovorniji za funkcioniranje Županije, najviše izložen kritici i s najvećim teretom na leđima, pa je logično da biram ekipu i postavljam „pravila igre“.
Desetak puta tražili ste službeni razgovor s premijerom Milanovićem, došao je u Međimurje samo protokolarno, ne i službeno...
- U kontaktu sam s premijerom koji je u zadnjih mjesec dana bio tri puta u Međimurju, a za koji dan imat ću radni sastanak u Vladi. Premijer je čelnik izvršne vlasti, rezultati izbora pokazuju da ovdje ima veliku potporu koju očekujem da putem podrške Vlade našim projektima vrati. Međimurje nikad nije i nikad neće tražiti nerealno. Tražimo samo pravednost tako što će podrška države u projektima pratiti ravnomjeran razvoj Hrvatske, a ne nekih pojedinih dijelova. Puno manje nam se vraća u odnosu na to koliko dajemo doprinosa za razvoj zemlje.
S druge strane, vrlo bliski ste s predsjednikom Josipovićem!?
- Predsjednik doista cijeni rad i trud županijske vlasti. U zadnjih godinu dana bio je čak četiri puta u službenom posjetu, uključio me u radnu skupinu oko Ustavnih promjena, ovih dana dio sam još jedne radne skupine, često se čujemo telefonom. Prošli tjedan u Zagrebu smo razgovarali o njegovom posjetu Čakovcu te je predložio da prije toga malo sjednemo. Kad sam mu rekao da sam u to vrijeme s našim umirovljenicima koji slave 50 i 60 godina braka, želim im čestitati, predložio je da to učinimo zajedno.
Kakva može biti korist od takvih radnih skupina!?
- Vrlo je važno imati komunikaciju, sudjelovati u raspravama, davati inicijativu, nametnuti se - jer jedino tako možete doći do rezultata. To nastojim činiti na svim razinama na kojima mi se ukaže prilika, a posebno je to bilo vidljivo u reformi pravosuđa u kojoj je Vlada predložila da u Međimurju više neće biti sjedište sudova. Snažnim argumentima, brojkama i analizama uspjelo se sve uvjeriti da bi to bilo štetno i prijedlog je promijenjen.
Sandra radi svoj posao
Vaša prva zamjenica Sandra Herman nedavno je prešla u Čačićevu stranku u osnivanju. Kako s njom surađujete s obzirom da je izravni konkurent HNS-u, čiji ste predsjednik u Međimurju? Čuje se da “odvlači” i vaše članove. Jeste li joj oduzeli neke ovlasti, na što kao župan imate pravo?
- Ne. Zamjenica dobiva plaću iz proračuna ove županije i mora je svojim radom opravdati. Svatko bira svoj politički put i u to se ne želim miješati. Sve dok će se slijediti zacrtani ciljevi, dok će se raditi u interesu Međimurja i dok stranački rad neće opterećivati funkcioniranje u Županiji, bit će sve u redu. Ako se nešto u tome promijeni, bit će i sankcija. Ali takav stav imam prema svakom tko radi u Županiji.
„Bojite“ li se Čačićevog povratka iz zatvora? Očekujete li “potres” u stranci? Kako ste se pripremili na to?
- Ne vidim razloga zašto bih se bilo čega ili koga bojao. Potresa u stranci nema niti će ga biti. Bit će i odlaska i dolaska iz jedne u drugu stranku, tako je to svugdje i sve je to dio politike, ali minimum pristojnosti u takvim je situacijama biti korektan.
Je li istina da Vas je on osobno zvao da pristupite njegovom (Čačićevom) timu?
- S gospodinom Čačićem povremeno se čujem, razgovaramo. Ostat ćemo u kontaktu i dalje, ali ja sam, u ovom trenutku, u prvom redu župan u timu sa svojim građanima i odradit ću mandat do kraja ozbiljno, odgovorno i s vidljivim rezultatima.
Vesnina ljubav
U zadnje vrijeme i Vesna Pusić počela Vas je “voljeti”. Nije vjerovala u Vas kao župana, a sad Vas je kooptirala u Predsjedništvo HNS-a. Što se promijenilo?
- Samo rezultati. Kad netko promijeni mišljenje o vama, vašem radu tek onda kad se dokažete na funkciji za koju ste dobili povjerenje, to je najveća nagrada.
Je li točna infomacija da Vas priprema i za budućeg predsjednika HNS-a na nivou države? Kada će biti izbori i što na to kažu drugi potencijalni kandidati kao što su ministar Ivan Vrdoljak ili varaždinski župan Predrag Štromar?
- Čuo sam i ja nešto o tome, ali na razini potrebe generacijske promjene u politici. Po našem statutu, unutarstranački izbori predviđeni su nakon parlamentarnih izbora i u ovom trenutku nema kampanje za predsjednika stranke. S kolegama Štromarom i Vrdoljakom vrlo često sam u kontaktu, družimo se. Moja politika je da se prvo želim dokazati kod kuće, kako bih imao podlogu tražiti nešto više.
Optimizam
Međimuraca
Putujete, volite ljude i stalno se družite s njima. Ima li u Međimurju mjesta u kojem niste bili?
- Nema. Ali to je odgovornost prema poslu. Nekad je doista naporno biti na 7-8 događaja dnevno, ali županija se ne vodi iz hladovine ureda, nego morate biti na terenu. Uzalud svi programi ako ne čujete obične ljude, što ih muči, kako oni vide rješenje neke situacije, koje su potrebe nekog mjesta. Ili ako svojim dolaskom ne nagradite njihov trud. Udruge, vatrogasci i sportaši duša su svakog mjesta u Međimurju, čuvari kulturnog bogatstva, promicatelji uspjeha jedne sredine, tako da ne pravim razliku, npr., sastanka s nekim ministrom u Zagrebu ili skupštine udruge žena u najmanjem zaseoku. Uostalom, kad ste s ljudima, vidite njihov pristup i način komunikacije, a reakcije ljudi najbolja su slika kako radite.
Kakve su reakcije?
- Iznenađujuće pozitivne. Vidljivo je da se kod velikog broja građana javlja jedan novi optimizam i vjera da mijenjamo Međimurje nabolje. A u vremenima u kojima živimo to je snažna podrška.
Kako Vi vidite Međimurke i Međimurce? Po čemu smo ispred drugih, a po čemu iza?
- Prednost naših ljudi je ta što su europske vrijednosti - kultura rada i svijest da se stvara isključivo vlastitim žuljevima, a ne čekajući da nešto padne s neba - duboko ukorijenjene u mentalitet Međimuraca. Uvijek smo znali i uvijek ćemo znati živjeti od svog rada, često puta skromnije od drugih, ali pošteno i racionalno. Nedostatak je što naše potencijale ne iskorištavamo u dovoljnoj mjeri i ne znamo se nametnuti, pa ponekad zbog toga osjećamo nepravedan tretman. Ali svakako imamo puno više pozitivnih nego negativnih osobina.
Zašto saborski zastupnici više ne primaju građane kao što je to bilo za vrijeme Vašeg prethodnika?
- Ne znam, to morate pitati njih. Prostor i svu potrebnu logistiku imaju u Županiji.
I za kraj: mladi ste, uskoro će 34, je li u planu plovidba prema bračnoj luci?
- Iako me mnogi svakodnevno žene, nemam još ništa u planu.
Razgovarao
Ivica JURGEC

Koliko će novca s državnog nivoa ove godine doći u Međimurje? Od koga, i za koga?
- Možete primijetiti da svako malo potpisujemo ugovore temeljem kandidiranih projekata. Ministarstva su nas počela ozbiljnije pratiti. Ministarstvo gospodarstva poduzetnicima je dodijelilo bespovratne potpore u iznosu od 11 milijuna kuna, jamstveni fond u ovoj i prošloj godini iznosi ukupno 2 milijuna kuna, isto toliko i projekti u energetskoj učinkovitosti. Ministarstvo kulture prošle je godine podržalo projekte od 6 milijuna, a ove godine od 8 milijuna kuna, Ministarstvo graditeljstva ukupno 2,5 milijuna kuna, neki dan su odobrena 2 milijuna kuna iz Ministarstva regionalnog razvoja za projekte po općinama i gradovima, javna državna poduzeća počela su sponzorirati manifestacije (Urbanovo, svjetsko prvenstvo u ribolovu…), Hrvatske ceste će za 3 milijuna kuna nastaviti s projektom izrade dokumentacije za cestovne obilaznice. Nedavno je cesta od Šenkovca do Banfija postala državna, pa radimo na pripremi projekata za rekonstrukciju cijele dionice. Hrvatske vode ulažu u projekte aglomeracije Čakovec. Realiziramo Centar znanja, revitaliziramo Muzej Međimurja…
Sve više se podržavaju projekti Ministarstva turizma. Građevinski radovi obavljaju se i na prostoru bivše vojarne, Veleučilišta i TIC-a. Očekujem skoru nabavku CT uređaja za Bolnicu, kao i još druge opreme. Ima doista mnogo toga. U svim tim projektima sudjeluju općine, gradovi i Županija.

Kakva je sada financijska situacija u Županiji? Prije više od pola godine hvalili ste se da ste smanjili manjak u blagajni. Konkretno: je li Županija u dugovima?
- Financije, dugovi, neizvršavanje dospjelih obveza bilo je uže oko vrata zadnjih nekoliko godina. Danas je proračun stabilan, nijedan dan nismo bili u minusu, tekuće obveze u najvećoj se mjeri redovito izvršavaju, a dugove smanjujemo. S preuzeta ukupno 62 milijuna kuna duga, vraćeno je i plaćeno 20 milijuna, nemamo kreditno opterećenje, tako da se malo lakše diše iako je potrebno još puno raditi kako bismo se izvukli iz svih problema.

Gdje vidite svoju budućnost? U Saboru, Vladi ili negdje u Europi?
- Svoju budućnost vidim u Hrvatskoj u kojoj će vrijednosti sustava uspostavljenih u Međimurju biti vrijednosti na kojima će se razvijati moderna, uspješna i pravedna Hrvatska.

Izvor: 3084